THE NATIONAL.1.10.2020

TUJUH anggota geng perompak yang memasuki beberapa buah gudang dari bumbung untuk mencuri buku di pelbagai tempat di Eropah telah dijel. 

Perompak yang terdiri dari pelbagai warganegara itu menebuk lubang di bumbung dan menggelongsor menggunakan tali untuk mengelak alat penggera elektronik, serupa seperti yang dilakukan oleh Tom Criuse dalam filem Mission Impossible (1996)

Dalam rompakan selama lima jam pada tahun 2017, kumpulan itu mencuri lebih 170 buah buku termasuk teks asal Galileo Galilei dan pakar matematik Isaac Newton. Mereka menyembunyikan buku-buku curi itu di Romania.

Buku-buku bernilai jutaan ringgit ditemui tertanam di sebuah rumah di Romania

Sebahagian daripada buku-buku yang bernilai £2 juta itu juga disimpan di gudang dekat Feltham, barat London sebelum ia dihantar melalui kapal  ke sebuah pestabuku di Los Angeles. Setelah empat tahun mencarinya, pakar penyiasat menemui buku-buku itu tertanam di sebuah rumah di Neamt, Romania.

12 lelaki telah menerima hukuman penjara hingga 12 tahun di mahkamah Kingston di Britain.Menurut Hakim Jonathan Davies, ‘setiap rompakan dirancang dengan teliti dengan cara ala Mission Impossible.”

Pihak berkuasa berkata, mereka memperoleh kejayaan apabila ketua perompak itu ditahan di Turin, Itali. Dalam siasatan selama empat tahun itu, lebih 45 buah siasatan ke atas hartanah telah dilakukan di seluruh Eropah.

Pautan asal:
https://www.thenational.ae/world/europe/mission-impossible-gang-who-stole-priceless-books-jailed-1.1086845