Innalillahi wa inna ilaihi raaji’uun

DUKACITANYA dimaklumkan, Tuan Guru Ustaz Dato Ismail Kamus telah meninggal dunia sebentar tadi. Demikian dikhabarkan oleh anaknya, Ustaz Firdaus.

Allahyarham adalah seorang pendakwah yang terkenal di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Beliau pernah menyandang jawatan ADUN Gombak Setia, Selangor bertanding di atas tiket PAS. 

Bersama teman seangkatan allahyarham Datuk Haron Din (pixcredit: abunuha blogspot)

Beliau merupakan Pengasas dan Pengerusi Persatuan Perubatan Islam Darussalam Malaysia. Beliau melatih ratusan perawat-perawat Islam serta menyalurkan kepakarannya untuk berkhidmat kepada masyarakat, termasuk di Brunei dan juga Singapura.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Arab Batang Kali sebelum ke Maahad Hisyamuddin, Kelang. Selepas menamatkan pengajian, beliau melanjutkan pelajaran ke Kolej Islam Kelang dan UKM dan memdapat Ijazah Sarjana Muda Syariah dengan kepujian pada tahun 1976.

Allahyarham dikunjungi Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Tuan Ibrahim Tuan Mat (pixcredit SinarHarian)

Allahyarham pernah menimba pengalaman sebagai guru, pegawai penyelidik dan pegawai dakwah di JAWI, INTAN dan Pusat Islam. Jawatan terakhir beliau ialah sebagai pakar rujuk Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS) Pusat Islam sebelum bersara secara pilihan. Pada 2011, beliau terpilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Selangor.

Figura ini seangkatan dengan Almarhum Datuk Dr. Haron Din, Almarhum Pak Yazid Jaafar, Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Almarhum Kiai Zainuddin MZ dalam dekad 1980an dan 1990an. Saat itu zaman tali kaset seterusnya CD yang dijual di pasar-pasar malam dan juga tapak ceramah. 

Beramah mesra dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz (pixcredit: abunuha blogspot)

Zaman itu aura Ustaz Ismail Kamus dengan lawak khasnya menjadikan kuliah-kuliah agama tumpuan masyarakat. Lebih-lebih lagi apabila RTM menganjurkan program Forum Perdana Hal Ehwal Islam di TV RTM pada tahun-tahun 90an, allahyarham adalah di antara panel forum yang dinanti-nantikan oleh penonton.

Buku-buku Karya Dato Ustaz Ismail Kamus

Selain kaset dan CD, Almarhum juga menulis buku. Tidak kurang 10 buah buku beliau telah diterbitkan oleh pelbgai penerbitan tanah air. Di antaranya ialah, Amalan Harian Sepanjang Zaman, Indahnya Hidup Bersyariat dan Mereka Yang dijamin Syurga dan Neraka. 

Pengurusan jenazah dilaksanakan Masjid as sobirin AU5 Lembah Keramat jam 9.00 pagi. Pengebumian Insya-ALLAH di Tanah Perkuburan AU4 berhampiran. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah dan doakan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama para solihin.

Allahyarham juga terkenal sebagai seorang abid