Pei Lin Wu.The Guardian.10.4.2020

FANG FANG, seorang penulis Cina yang mencatat diari di media sosial Weibo dikritik hebat oleh netizen kerana dituduh menyumbang tulisan negatif terhadap negaranya kerana mempersoalkan cara pemerintahnya menangani pandemik Covid-19.

Buku Wuhan Diary (pixcredit: harperscollins)

Sebuah poster di Weibo memaparkan kata-kata, “Diari Wuhan adalah pisau yang diserahkan kepada pihak asing.”

Sebuah posting lain pula mencatat, “Wanita itu hanya menulis artikel di blognya. Dia bukannya tahu keadaan keseluruhan di negara kita. Dia tak mengaku tidak patriotik. Dia ingat kita ekstrim, tetapi sebaliknya dialah wanita tua yang bodoh.”

Penulis yang popular di Wuhan itu mula menulis dan mengkritik pihak pemerintah pada akhir Januari.

“Berapa ramai yang dah mati di Wuhan dan berapa banyak keluarga yang dah musnah?” tulisnya pada 31 Januari. “Setakat ini tiada sesiapa pun yang memohon maaf atau mengambil tanggungjawab.”

Posting Fang Fang telah dikongsi secara meluas di media sosial dan kesemuanya juga telah dipadam oleh pihak pemerintah, menurut majalah Diplomat.

Akaun Weibonya (media sosial di China)  yang mempunyai 3.8 juta pengikut telah ditutup pada bulan Fabruari. Namun, ia telah dibuka kembali.

Bandaraya Wuhan yang lengang tatkala perintah berkurung (pixcredit:cnn.com)

Tetapi tulisan-tulisannya telah dijadikan buku yang akan diterbitkan oleh Harper Collins pada Jun hadapan dalam bahasa Inggeris dan Jerman.

Terjemahan tulisannya dalam bahasa asing itu mengundang tuduhan bahawa Fang Fang membantu pihak luar menyerang China.

Negara China sedang bekerja keras di media barat dengan diplomasi lembut untuk memulihkan reputasinya dalam menangani virus apabila didakwa menyembunyikan statistik.

Fang Fang Diary di Weibo telah menarik 360 juta pembaca, 94,000 perbincangan. Di Twitter, #wuhandiary menunjukkan ratusan pos kritikan.

“Seram bila lihat serangan terhadap Fang Fang yang begitu keras dan penuh kebencian,” kata Li Yuan, seorang kolumnis New York Times. 

Rabu lalu akhbar berbahasa Inggeris di China berkata, adalah memalukan apabila Fang Fang dipuji oleh media barat yang dah tentu memburukkan China dalam hal pandemik ini.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/10/chinese-writer-fang-fang-faces-online-backlash-wuhan-lockdown-diary