TERRY GROSS.NPR.8.4.2020

Stephen King tidak ketinggalan menulis sebuah novel mengenai pandemik virus yang mengurangkan penduduk dunia. Pada tahun 1978, novelnya The Stand dihasilkan. 

Berikutan dengan keadaan pada hari ini, para peminat King mengatakan yang mereka seolah-olah berada di dalam novel beliau.

Penulis Stephen King

Apa respon Stephen King? “Ramai orang berkata, ‘Kami berasa macam jadi watak dalam novel Stephen King.’ Jawapan saya, “I’m sorry!”

Pandemik seperti Covid-19 “Boleh berlaku,” kata King. “Kita memang tak boleh persoalkan, dalam kehidupan manusia yang sentiasa kembara, pada bila-bila masa akan ada virus yang akan menjejaskan manusia secara keseluruhannya.”

Meskipun King dikenali sebagai penulis novel seram, menurutnya dia lebih gemar meneroka dan “menerobos ka alam yang di luar jangka dan aneh” dalam kehidupan manusia biasa.

Koleksi cerpen-cerpennya If it Bleeds mengisahkan seorang detektif, Holly Gibney. Yang mempunyai kuasa luarbiasa. Watak ini pernah dimuatkan di dalam beberapa novel lain termasuk The Outsider yang kemudiannya diadaptasi oleh HBO.

Novel Stephen King – The Stand

“Terdapat manusia yang punyai kuasa luarbiasa ini,” ujar King mengenai wataknya. “Orang boleh gelar saya sebagai novelis seram, okey aje buat saya. Tapi saya rasa saya lebih dari itu. Saya gemar pada misteri… misteri mengenai kita dan apa yang terdaya kita lakukan.”

https://www.npr.org/2020/04/08/829298135/stephen-king-is-sorry-you-feel-like-youre-stuck-in-a-stephen-king-novel