NEWSTRAITSTIMES.31.3.2020

CYBERJAYA: Jutaan rakyat Malaysia kini berdiam di rumah berikutan dengan PKP. Dalam pada itu, mereka mula berjinak-jinak dengan teknologi. Ramai yang kini menatap ebuku oleh kerana mereka tidak dapat ke kedai buku mahupun ke perpustakaan.

Mengikut Xentral Methods Sdn Bhd (XMSB), syarikat yang mengendalikan e-Sentral.com, permintaan kepada ebuku meningkat tinggi berikutan dengan PKP.

Menurut Pengarah Urusannya Faiz Al-Shahab, sejak permulaan PKP pada 18 Mac, trafik harian  meningkat tiga kali ganda dan jualan ebuku meningkat empat kali ganda di antara 18-29 Mac.

“Analisa data menunjukkan peningkatan penggunaan ebuku. Di sepanjang PKP, rakyat Malaysia membaca 870,000 halaman sehari.”

“Secara purata, rakyat Malaysia menggunakan 2,700 jam membaca di aplikasi e-Sentral. Kami gembira kerana budaya membaca masih hidup ketika tempoh pandemik ini.

Katanya lagi, “Kategori yang diminati adalah novel umum dan cinta. Lain-lain kategori yang menjadi pilihan adalah kategori keluarga dan kesihatan, kisah jenayah, novel remaja dan agama, khususnya Islam.”

Tren ini memang dijangka kecuali kategori keluarga dan kesihatan yang meningkat secara nyata.

E-Sentral juga berkongsi data yang diperoleh yang menunjukkan pembaca perempuan melebihi pembaca lelaki. Dari segi usia, mereka di antara 35-44 adalah golongan yang paling ramai, diikuti dengan kategori usia 18-24 tahun dan diikuti dengan kategori usia 25-34 tahun.

*eSentral adalah sebuah syarikat ebuku Malaysia untuk pasaran Asia Tenggara. Ia mula beroperasi pada Oktober 2011 oleh tiga usahawan Faiz Al-Shahab, Syed Irfan, and Iszuddin Ismail.

Pautan asal:
https://www.nst.com.my/news/nation/2020/03/579907/demand-e-books-rise-during-mco