JANE ROBERTS.UNDARK.6.3.2020

KETIKA orang ramai sibuk membeli topeng muka, sekumpulan manusia oportunis kini mengerumuni Amazon.com dengan penghasilan buku dan manual yang mendakwa sebagai rahsia agar dapat bertahan dari wabak ini. 

Sejak akhir Januari lalu, terdapat beratus judul berkaitan dengan Covid-19 yang terjual atas talian yang nampaknya ditulis menggunakan nama palsu atau nama samaran. Salah sebuah daripadanya berjudul “Coronavirus 101: Everything You Should Know to Avoid Illness and Protect Yourself from the Wuhan 2020 Outbreak” and “Coronavirus and Face Masks: The Truth,” yang mendakwa ditulis bersama dengan Dr. Zoe Gottlieb. 

Di halaman penulis buku itu tertera sebuah foto seorang wanita berkot putih yang diambil dari arah belakang, yang mengatakan Dr. Gottlieb adalah seorang doktor pakar penyakit berjangkit, yang berkelulusan sarjana bioengineering dan sains biomedik dari Universiti California.

Carian mengenai Gottlieb dan rekod penerbitan mengenai imunologi dan penyakit berjangkit tidak menemui apa-apa. Beberapa buah buku Gottlieb didapati ‘tiada stok’ menjelang pagi Jumaat apabila Undark mempersoalkan kesahihannya.

Dua buah buku lagi didapati telah ditarik dari pasaran kononnya ditulis oleh Dr. Sanjay Gupta, seorang sarjana dalam bidang perubatan dan lain-lain kelulusan. Sebuah lagi buku berjudul “Coronavirus Disease: A Practical Guide for Preparation and Protection,” kononnya terbitan bersama  U.S. Department of Health and Human Services (HHS), sebuah agensi yang tidak wujud.

Sesetengah judul tidak mempunyai nahu dan format buku yang betul. Ia turut bermain dengan teori konspirasi mengenai asal-usul virus itu. Kebanyakan maklumat di dalam buku itu juga hanya mengulang apa yang telah dinyatakan oleh pihak berkuasa kesihatan seperti Centers for Disease Control and Prevention and the World Health Organization. 

Buku-buku itu didapati begitu laris. Menjelang Khamis, sekurang-kurangnya terdapat lima judul berkaitan dengan coronavirus dalam senarai 100 ebuku laris di Amazon. 

Pihak Amazon tidak dapat memberi kenyataan rasmi. Namun melalui emel jurucakap Stephany Rochon, mengatakan syarikat itu sentiasa mempastikan penjual, penulis dan penerbit memberikan maklumat yang tepat. Mana-mana buku yang didapati melanggar peraturan itu akan ditarik dari pasaran.

*UNDARK adalah sebuah portal yang memperkatakan mengenai sains dan masyarakat. 

Pautan asal: https://undark.org/2020/03/06/coronavirus-books-amazon-outbreak/