ALISON FLOOD.THE GUARDIAN.21.2.2020 – COVER PICTURE BY BUSINESSINSIDER.COM

DAN BROWN bukan sahaja berbakat dalam bidang penulisan. Beliau juga adalah seorang komposer. Kini, Brown menonjolkan bakatnya sebagai seorang pengarang buku bergambar.

Buku kanak-kanak Wild Symphony (pixcredit: FB Susan Batori)

Penulis The Da Vinci Code itu kini sedang giat menulis buku bergambarnya yang pertama berjudul author Wild Symphony, sebuah buku kisah binatang. Buku yang bakal dilancarkan pada 1 September hadapan, akan diterbitkan bersama sebuah album muzik klasik.

Brown sebenarnya adalah seorang yang mempunyai latarbelakang muzik. Beliau telah menerbitkan beberapa buah album sebelum menulis novel The Da Vinci Code.

Hasil karyanya yang terkini itu diilhamkan dari buku-buku klasik di zaman kanak-kanaknya seperti buku Peter and the Wolf. Puffin, sebuah penerbit buku kanak-kanak yang berprestij akan menerbitkan bukunya. Buku itu akan diilustrasikan oleh Susan Batori, seorang ilustrator buku dari Hungary.

Sementara itu, album muzik yang akan dilancarkan bersama dengan buku itu pula akan dipersembahkan oleh Zagreb Festival Orchestra dari Croatia. Sebuah persembahan perdana sempena pelancaran buku itu yang diikuti dengan persembahan-persembahan konsert yang lain akan diadakan ke merata dunia.

“Saya suka bercerita. Novel-novel saya sentiasa cuba menyulam pelbagai tema,” kata Brown.

Beliau yang kini sedang menulis buku thriller With Wild Symphony mengatakan, “Saya begitu teruja dapat menggabungkan tiga medium seni iaitu lukisan, muzik dan bahasa.

Susan Batori (pixcredit: childrensilustrator)

Jika sesebuah opera boleh memukau audien dengan rekaan set, muzik yang dramatik dan drama, Wild Symphony cuba menjamu mata, telinga dan minda anda secara serentak.”

Pautan asal:

https://amp.theguardian.com/books/2020/feb/21/dan-brown-announces-debut-picture-book-da-vinci-code-wild-symphony