Buku STEIN ~ ON WRITING karya penulis dan penerbit Sol Stein adalah di antara buku teknik menulis yang saya baca. Saya khatam buku ini lebih daripada lima kali kerana begitu teruja dengan ilmu penulisan yang disampaikan. Saya perturunkan 7 daripada inti ilmunya.

Foto ~ pamperyourmind

1. JANGAN BAWA PEMBACA KE JALAN YANG DIA MAHU!

Apabila kita mahu menukar dari satu babak ke babak yang lain, kita mesti tukar ke babak yang tidak dapat diagak pembaca. Ini akan membuat pembaca benar-benar terkejut. Kejutan inilah yang membuat pembaca tak mahu berhenti membaca.

2. WATAK PROTAGONIS YANG TIDAK SEMPURNA

Tiada pembaca yang sukakan watak hero yang baik-baik. Si protagonis mesti buat silap. Dia perlu ada sisi yang hodoh. Watak yang tidak sempurna akan buatkan pembaca terima dia sebagai manusia.

3. TULISLAH APA YANG PEMBACA TAK FIKIR

Jangan bimbang dengan idea-idea yang pelik-pelik. Jangan layan fikirann yang biasa-biasa. Tapi, tulislah dengan jujur. Kejujuran bukannya hal baharu, tetapi ia amat penting.

Foto ~ national geographic

4. LETAKKAN PROTAGONIS DALAM KEADAAN TERSEPIT

Inilah situasi ditelan mati emak, diluah mati bapak. Letak protagonis dalam situasi yang dia tak boleh lari begitu sahaja. Ini akan meningkatkan situasi tegang dan inilah yang pembaca mahu.

 5. SATU+ SATU = SETENGAH!               

Sesuatu perkara akan hilang kekuatannya jika hal yang sama diulang-ulang, meskipun dengan menggunakan ayat yang berlainan.

6. TYPEFACE ADALAH SENJATA

Kalangan profesional menggunakan Courier 12 poin. Times New Roman memang cantik tetapi agak kecil. Tulisan yang kecil lebih lambat dibaca. Jadi ia mudah membosankan. Typeface Courier lebih mudah dibaca. Jangan ketepikan kesan psikologi ini.

Foto ~ harmon wilkinson

7. JANGAN ALIH TUMPUAN PEMBACA

Tulisan di atas muka surat, penggunaan huruf tebal, akan menarik mata pembaca. Ini bermakna tumpuan pembaca sudah tak tertumpu pada tulisan kita. Ini akan mengganggu tumpuan pembaca pada tulisan kita. Tak perlu huru-harakan halaman dengan pelbagai gimik hinghga mengganggu tumpuan pembaca.