PESTA BUKU Frankfurter Buchmesse atau yang kita kenali sebagai Pestabuku Antarabangsa Frankfurt, Jerman adalah pesta buku paling penting di dunia untuk perniagaan cetak dan digital. Pestabuku ini ini akan berlangsung dari 16 hingga 20 Oktober 2019 bertempat di Ludwig-Erhard-Anlage 1, Jerman. Selama lima hari, pakar penerbitan, penulis dan penggemar buku dari seluruh dunia berhimpun bersama-sama di Frankfurt.

Logo Pestabuku Antarabangsa Frankfurt

Frankfurter Buchmesse adalah tempat perdagangan antarabangsa yang paling penting untuk kandungan semua jenis buku  – dari novel dan buku kanak-kanak hingga ke pangkalan data saintifik. Di sini, pakar dari penerbitan global menemui rakan kongsi dari industri teknologi dan industri kreatif yang berkaitan seperti filem dan permainan.

Pada masa yang sama, pesta ini adalah acara kebudayaan utama: sekitar 7 500 peserta pameran dari lebih 100 buah negara, lebih daripada 285 000 pelawat, lebih 4000 acara, sekitar 10 000 wartawan dan penulis blog membuat Frankfurter Buchmesse pameran perdagangan terbesar dunia.

Reruai sudah terhias menanti pengunjung ~ foto womancyclingguide

Frankfurter Buchmesse telah dianjurkan oleh Frankfurter Buchmesse GmbH sejak tahun 1949 apabila 205 pameran Jerman bertemu di Paulskirche di Frankfurt untuk pameran buku pasca perang pertama. Walau bagaimanapun, sejarah Frankfurter Buchmesse kembali jauh – hingga abad ke-15. Pada masa itu Johannes Gutenberg mencipta pencetakan buku hanya beberapa kilometer dari pusat bandar Frankfurt.

Hari ini, Frankfurter Buchmesse adalah pameran buku terbesar di dunia, sebuah tanda dagangan antarabangsa dan model untuk acara kebudayaan. Syarikat ini aktif dalam penerbitan antarabangsa sepanjang tahun dan di luar hari pameran perdagangan.

Di antara penulis yang akan menyertai pesta buku ini untuk bertemu para peminat mereka adalah termasuklah penulis terkenal Jo Nesbø, Ken Follett dan Margaret Atwood.

Margaret Atwood, di antara novelis terkenal yang akan menemui peminat ~ foto vanity fair

Tahun ini, Norway akan tampil sebagai Tetamu Kehormat di Frankfurter Buchmesse 2019, bersama slogan mereka, The Dream We Carry. Frasa ini berdasarkan puisi “It Is That Dream” oleh penyair Norwegia yang dicintai Olav H. Hauge (1908-1994).

The Dream We Carry ini merupakan kisah dari Norway yang menggalakkan kegembiraan membaca dan berdiri untuk kebebasan bersuara. Kebebasan bersuara merupakan bahagian penting dalam budaya politik Norway, dan ia juga akan memainkan peranan utama dalam program sastera dan kultural di Frankfurter Buchmesse.

Rasai suasana Pestabuku Antarabangsa Frankfurt melalui video di bawah!