PESTA BUKU GOTHENBURG adalah acara tahunan yang diadakan di bandaraya Gothenburg, Sweden sejak 1985. Dimulakan sebagai pesta dagangan untuk pustakawan dan guru-guru, kini ia adalah pesta buku yang kedua terbesar di Eropah selepas Pesta Buku Frankfurt.

Kesesakan di Pesta Buku Gothenburg tahun lalu ~ foto BritishCouncil

Pesta buku yang  berlangsung mulai 26 hingga 29 September  ini diadakan di Pusat Pameran & Pameran Sweden yang terletak di tengah-tengah bandar Göteborg. Gothia Towers, hotel terbesar di rantau Nordic, juga terletak di Pusat Pameran. Para pengunjung akan menemui kedai, teater, spa, restoran dan dewan pameran – semua di bawah satu bumbung.

Pesta Buku Göteborg adalah acara paling penting untuk orang-orang dalam perniagaan buku dan sastera di Scandinavia. Ia juga merupakan manifestasi seni dan budaya, perayaan sastera selama empat hari, penghormatan terhadap kebebasan bersuara dan tempat untuk pembaca dan penulis untuk bertemu. Pesta buku yang hanya dikunjungi kira-kira 5,000 pelawat pada kali pertama itu kini mengumpulkan sekitar 95,000 guru, pustakawan dan pencinta buku setiap tahun.

Gothia Towers, tempat Pesta Buku Gothenburg ~ foto canonpic

Buku-buku terkini adalah fokus pada pesta buku ini. Namun ia bukan hanya pesta kesusasteraan. Sebaliknya ia juga merupakan tempat perdebatan. Banyak tema antarabangsa dan isu-isu politik kepentingan dunia mencari platform di sini, dengan beberapa intelektual terkemuka di dunia membincang, membahas dan menyuarakan pendapat masing-masing. Sebagai contoh, menteri Kerajaan Sweden dan ahli-ahli Parlimen Sweden sering mengemukakan cadangan-cadangan baru kepada masyarakat yang lebih luas di pameran ini.

Banyak organisasi mengambil kesempatan untuk membentangkan aktiviti mereka. Di sini mereka bertemu dengan penonton yang bermaklumat dan aktif. Ini juga merupakan refleksi para penulis. Para peminat buku juga berpeluang untuk menemui mereka.

Program Seminar Gothic Book Fair tahun 2019 akan memperlihatkan tiga tema: Korea Selatan, Kesaksamaan Gender serta Media dan Literasi Maklumat (MIL).

Forum penulis turut diadakan ~ foto bookresearchproject

Korea Selatan pula merupakan Tetamu Kehormat dan negara tema untuk pesta buku ini. Sastera, penerbitan dan budaya negara Korea Selatan akan disampaikan melalui beberapa pengarang Korea Selatan yang paling utama. Tambahan pula, tahun depan Korea Selatan dan Sweden akan meraikan ulang hubungan diplomatik yang ke-60.

Video Pesta Buku Gothenburg 2018:
https://www.youtube.com/watch?v=-_3YIIuvdK4