ZALINA ABDUL AZIZ.KOSMO.23.9.19

BAGAIMANAKAH seseorang individu mampu mempengaruhi bidang seni, sains, kejuruteraan, perubatan, botani, seni bina dan inovasi selama 500 tahun?

Mona Lisa; Lukisan agung Leonardo da Vinci ~ foto mentalfloss

Semasa hayatnya, Leonardo Da Vinci (1452-1519), terkenal sebagai seorang artis, saintis dan pereka cipta. Jutaan manusia melawat Muzium Louvre di Paris, Perancis untuk sekilas melihat lukisannya, Mona Lisa. Lakarannya berjudul Manusia Vitruvian menjadi penghias muka depan pelbagai buku tentang topik yang berbeza seperti falsafah, kebebasan hak dan kecergasan.

Hari ini, sesiapa yang melihat lukisan-lukisan dan nota-nota akan mendapati ia mudah dikenali dan logikal. Lakaran-lakarannya mengenai penerbangan, kapal selam, kenderaan dan helikopter kini telah dizahirkan dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Hasil kerjanya menjadi cerminan sains harian.

Sketsa Leonardo da Vinci ~ foto mnn.com

Bagaimanapun, beliau hidup 500 tahun dahulu. Pada mata orang ramai, hasil-hasil karyanya pasti kelihatan membingungkan termasuk kepada peminat tegarnya seperti Raja Perancis dan Lorenzo de Medici. Da Vinci, dalam usaha mencari jawapan, menghasilkan ciptaan mengikut pemahamannya terhadap alam sekitar.

Leonardo menghasilkan lukisan-lukisan agung tetapi yang lebih penting lagi, 7,000 muka surat nota, manuskrip, gambar rajah dan pemerhatiannya telah memberi penerangan tentang kegeniusannya. Nota-nota ini mendedahkan minda ingin tahu dan kreatif tanpa henti mencari penyelesaian.

Hari ini, Itali meraikan kekaguman dunia terhadap Da Vinci. Dia adalah ikon kebudayaan yang paling utama, minda saintifik dan manusia sejagat. Sekiranya bukan untuk Leonardo Da Vinci, tidak akan ada Mona Lisa, tiada Manusia Vitruvian dan tidak ada lukisan yang luar biasa.

Lukisan helikopter yang menyerupai dron ~ foto pinterest

Sekarang, mari bawa fikiran kita ke akhir abad ke-14, 9,656 kilometer dari Florence ke Semenanjung Tanah Melayu.

Dalam tempoh sama, Melaka berada di kemuncak keagungannya. Beribu-ribu kapal belayar ke pelabuhannya setiap hari. Para pedagang Arab, Cina, Eropah dan India memenuhi di jalan-jalan di Melaka dan lebih daripada 80 bahasa dituturkan di bandar ini.

Undang-undang ketika itu ditulis dengan tangan menggunakan aksara Jawi, seperti Hukum Kanun Melaka dan Hukum Kanun Laut yang memastikan keamanan dan keharmonian yang menjadikan Pelabuhan Melaka sebagai pelabuhan yang menarik.

Leo 4: Melaka adalah bandaraya perniagaan di zaman kegemilangannya ~ foto epicworldhistory

Kitab Bedil atau Buku Senjata Api, pula diiktiraf oleh Kelab Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai manuskrip utama, mencatatkan pengetahuan dalam persenjataan dan senjata api.

Ini adalah antara banyak sebab mengapa kita perlu menghargai sejarah, warisan dan hikayat kita sendiri. Ia diabadikan dalam manuskrip-manuskrip Melayu, yang ditulis dalam bahasa Jawi, tetapi naskhah awal dan tablet batu ditulis dalam skrip Rencong dan Pallava.

Manuskrip-manuskrip yang berjumlah lebih daripada 10,000 itu, menyimpan pengetahuan kuno tentang tamadun Melayu. Manuskrip meliputi tajuk-tajuk yang terdiri daripada tadbir urus, protokol, seni bina, pembinaan kapal, senjata, kesusasteraan, hiburan, muzik, kebijaksanaan dan pemikiran kreatif.

Melaka bukan guna keris dan lembing masa berperang dulu ~ foto thevocket

Hari ini, salinan manuskrip-manuskrip ini boleh didapati di lebih 150 muzium dam perpustakaan di sekurang-kurangnya 58 negara.

Ia boleh didapati di universiti dan pusat kajian seperti Cambridge, Harvard, Perpustakaan St. Petersburg, Universiti Leiden, Perpustakaan British, Muzium British dan Perpustakaan Kongres di Amerika Syarikat. Salinan tertua kitab undang-undang Melaka berada di Perpustakaan Bandar Vatican. Perpustakaan Negara Malaysia sendiri mempunyai lebih 4,500 manuskrip antara 20 ke 300 muka surat setiap satu.

Ia disimpan, dilindungi dan tidak digunakan untuk meneruskan tradisi keilmuan dan kreativiti. Bayangkan ciptaan apakah yang boleh dihasilkan jika kita terus mengkaji, menambah baik dan ke hadapan mengikut pemikiran kritikal yang dirangsang oleh manuskrip-manuskrip berkenaan.

Rahsia kehebatan alam Melayu tersimpan dalam manuskrip jawi ~ foto harakahdaily

Ketika ini, kematian tulisan Jawi secara perlahan membunuh minat dan momentum kajian manuskrip Melayu.

Manuskrip-manuskrip ini memegang kunci untuk memahami dan visualisasikan dunia kuno kita. Oleh itu, karya-karya sastera ini mempunyai nilai yang sangat besar untuk pembangunan kebudayaan negara kita dan kebanggaan, terutama sumbangannya kepada pembangunan negara.

Kita perlu percaya dengan rasa ingin tahu dan kreativiti kita sendiri untuk melancarkan penyelidikan baharu dan mendedahkan rahsia yang terdapat dalam manuskrip dunia Melayu kita sendiri, agar karya-karya ini diberikan nilai dan pengiktirafan yang selayaknya.

Kredit artikel asal:
http://www.kosmo.com.my/k2/varia/leonardo-dan-alam-melayu-1.975189

Video sejarah kehebatan Melayu yang patut ditonton:
https://www.youtube.com/watch?v=fey5Orfe1_4