ANDREW WHALEN.NEWSWEEK.20 SEPT 19

Pencipta watak Rambo, David Morell tidak gemar dengan karya Sylvester Stallone yang terkini, Rambo: Last Blood.

David adalah penulis yang menghasilkan novel pertamanya Rambo: First Blood pada tahun 1972. Sedekad kemudian, novelnya diangkat menjadi filem. Dalam First Blood, Rambo,seorang veteran perang Vietnam diancam oleh seorang pegawai polis di Kentucky. Rambo menderita gangguan ingatan sebagai seorang tawanan perang. Ketika pihak polis mahu memotong rambutnya, Rambo melarikan diri dan dia menjadi buruan pihak berkuasa hingga berlaku pertumpahan darah apabila dia bertindak balas.

Francais Rambo terkini RAMBO: LAST BLOOD ~ foto theweek
Francais Rambo terkini RAMBO: LAST BLOOD ~ foto theweek

Sebelum ini, David sempat bertanya dengan Sylvester melalui perbualan telefon tatkala filem itu dalam pembikinan. David berharap, filem itu mempunyai jiwa dan kemanusiaan di mana Rambo menjejak kehilangan seorang remaja dan mempertahankan sebuah keluarga yang dia tak pernah ada.

Namun perbualan telefon itu terhenti. Dan, Sylvester menyiapkan skrip itu bersama Matthew Cirulnick dengan versi baharu.

David Morell bersama Sylvester Stallone tatkala perfileman Rambo First Blood ~ foto moviesinfocus
David Morell bersama Sylvester Stallone tatkala perfileman Rambo First Blood ~ foto moviesinfocus

“Saya bencikan filem itu,” kata David di Twitternya. “Filem itu hancur. Malu kerana nama saya terkait dengan filem itu. Saya berasa diperendah dan hilang kemanusiaan bila saya keluar dari pawagam,” kata Morell.

Rasa meluat David Morell juga dikongsi oleh pengulas Peter Hartlaub dari The San Francisco Chronicle. Menurutnya, “filem itu sudah hilang punca mengapa kita tertarik dengan watak Rambo. Pengulas Luke Parker dari We Got This Covered pula mengatakan “filem ini menghancurkan apa juga isi dan kepandaian dalam sebuah kisah yang reput.”

Menurut David, filem ini mempunyai pelbagai kesilapan teknikal. “Filem itu sama seperti filem ganas tahun 70an. Rekaan setnya tampak murah. Pengarahannya pun nampak janggal.”

“Mereka menganggap para penonton boleh selesa dengan latar belakang Rambo. Tapi mereka yang di bawah 40 tahun akan tertanya-tanya apa fungsi terowong dalam filem itu.”

Novel tulisan David Morell, antaranya First Blood ~ foto davidmorell
Novel tulisan David Morell, antaranya First Blood ~ foto davidmorell

David memang menganggap filem Rambo adalah mengenai peperangan, khususnya keganasan yang dibawa oleh perang Vietnam ke Amerika. Betapa pun, kritik David bukannya kerana para pengulas filem itu mengatakan ia berbaur politik apabila ia menggambarkan kejahatan orang Mexico yang mana ia adalah apa yang Presiden Trump kerap mainkan.

David mengakhiri dengan berkata, “Hanya dua minit pertama filem itu begitu menarik.”

Rambo mengisahkan mengenai seorang veteran perang Vietnam yang bergelut dengan trauma peperangan. Dia kehilangan ramai teman sepasukan. Apabila kehadirannya tidak diterima di sebuah kampung hingga menimbulkan pergeseran dengan pihak polis tempatan, Rambo melarikan diri. Malangnya dia dikejar dan ini memaksa beliau mengambil tindakan sendiri memerangi pasukan keselamatan sebagai seorang askar di medan peperangan.

Rambo Last Blood dikatakan brutal ~ foto film

Setakat ini terdapat lima buah filem dalam francais ini iaitu First Blood, Rambo: First Blood Part II, Rambo III, Rambo dan Rambo: Last Blood.

Selain dari mencipta watak Rambo, novelis David Morell menulis beberapa buah novel termasuk The Chosen, siri Captain America untuk televisyen.

Jom baca pautan asal mengenai filem Rambo terbaru ini: https://www.newsweek.com/rambo-last-blood-review-david-morrell-sylvester-stallone-1460553

Video francais Rambo: