MYA NUNNALLY, BOOKRIOT, 6.8.19

Penulis Toni Morrison telah meninggal dunia pada Isnin lalu. Penerbitnya, Alfred A. Knopf mengumumkan, ‘Toni Morrison telah meninggal dunia pada usia 88 tahun. Dia meninggal di Montefiore Medical Center di New York.”

Toni Morrison ~ foto vox
Toni Morrison ~ foto vox

Keluarga mendiang juga telah mengeluarkan kenyataan, “Dengan rasa sedih kami ingin memberitahu, berikutan dengan sakit yang seketika, ibu dan nenek yang disayangi, Toni Morrison telah meninggal dunia dalam keadaan tenang dikelilingi oleh keluarga dan rakan-rakan.

Penulis yang sempurna itu adalah kehilangan yang besar. Kami bersyukur yang beliau telah mengalami kehidupan yang baik dan lama. Kami mengucapkan terima kasih kepada semua yang kenal dan menyayangi dia samada secara peribadi mahupun melalui tulisan-tulisannya.

Novel-novel Toni Morrison ~ foto dailybeast
Novel-novel Toni Morrison ~ foto dailybeast

Terima kasih jua di atas sokongan semua dan memohon suasana yang peribadi di kala kami menanggung kesedihan  ini. Kami akan maklumkan kepada semua pada waktu terdekat mengenai bagaimana kami akan mengenang kehidupan Toni kelak.”

Pemergian Toni adalah satu kehilangan besar di dunia sastera. Beliau adalah black woman yang pertama memenangi Anugerah Nobel untuk Kesusteraan dan Pulitzer Prize pada tahun 1988.

Dengan kehadiran beliau, Toni telah merobah wajah sastera Afrika Amerika. Tanpa sumbangan beliau, barangkali tiada yang berbeza dengan bidang itu.

Toni mula menulis fiksyen tatkala bersama kumpulan pemuisi dan penulis di Universiti Howard. Novel pertamanya The Bluest Eyes mengisahkan bagaimana seorang kanak-kanak kulit hitam mengidamkan mata berwarna biru.

Toni Morrison menerima anugerah dari Barrack Obama ~ foto thewrap
Toni Morrison menerima anugerah dari Barrack Obama ~ foto thewrap

Novel pertamanya ini tidak mendapat sambutan sehinggalah  City University of New York menyenarai novel ini sebagai bahan bacaan untuk Jabatan Black Studies.

Beberapa universiti lain put turut sama dan novel itu menarik perhatian Random House, sebuah penerbitan yang terkenal.

Novel keduanya Sula (1973) mengenai persahabatan dua wanita kulit hitam memperoleh National Book Award. Song of Solomon (1977), pula memenangi National Book Critics Circle Award. Beliau juga adalah satu-satunya wanita Afrika Amerika yang dianugerahkan dengan Pingat Kebebasan Presiden yang dianugerahkan sendiri oleh Presiden Amerika Barrack Obama dan menjadi contoh seorang yang bijak sastera dan juga seorang aktivis.

Artikel asal:
https://bookriot.com/2019/08/06/toni-morrison-died/