1 Julai – Novel terkini Kendra Smith adalah suatu keajaiban. Sebuah kembara dalam novelnya A Year of Second Chances atau Tahun Yang Penuh Dengan Peluang Kedua, yang baharu terbit pada 20 Jun lalu adalah sebuah kisah pertemuan teman-teman di tempat yang tak disangka-sangka. Tetapi, penulisnya berjuang untuk hidup ketika menghasilkannya.

Pada 3 February 2018, Kendra sedang memandu pulang kira-kira jam 4.00 petang. Malang tak berbau. Dia terlibat dalam satu kemalangan di A287 Hindhead Road. Kendra dimasukkan ke wad selama 10 hari di Royal Surrey County Hospital. Di sana dia terpaksa menjalani pembedahan untuk mengembangkan semula paru-parunya, pembedahan di kaki dengan memasukkan kepingan logam dan skru.

Kendra Smith dimasukkan ke Royal Surrey County Hospital
Bilik bedah Royal Surrey County Hospital ~ foto hiasan/morgan law

Ketika itu dia sedang menulis novelnya. Oleh kerana tidak boleh berjalan, Kendra menggunakan Zimmer frame (tongkat yang berkaki empat) untuk berulang-alik ke komputernya apabila ingin menulis.

Kendra, ibu kepada tiga orang anak berkata, “Ada ketikanya saya hanya dapat menulis selama dua jam. Itulah waktu yang membolehkan saya fokus.”

Dua jam itu pun sudah cukup buatnya. Pada hari-hari lain apabila dia dapat menulis lebih tiga jam, dia akan menangis pada malam hari dan suaminya akan menegur, “Awak dah terlebih kerja, kan?”

A Year of Second Chances, karangan Kendra Smith ~ foto goodreads
A Year of Second Chances ~ foto goodreads

“Saya ucapkan terima kasih kepada mereka yang telah menjaga saya dan mereka patut tahu yang saya sudah siapkan novel saya. Saya bersyukur dengan jiran saya seorang bekas paramedik yang telah muncul membantu saya pada hari kemalangan itu. Dialah orang yang pertama tiba ke tempat kemalangan kerana mujur, dia tinggal berdekatan.”

Mimpinya jadi nyata apabila setelah menghantar karyanya ke beberapa buah penerbitan, syarikat Aria Fiction/Head of Zeus menawarkan kontrak untuk menerbit 4 buah novelnya.

Kendra bukan sahaja dapat menyiapkan karyanya, tetapi dia juga mahu bergiat kembali di dalam aktiviti sukan. Kendra adalah seorang pelari dan dia akan menyertai sukan triathlon Petersfield pada bulan September akan datang. Selain berlari, dia sudah mula menjalani aktiviti berbasikal dan berenang!

Kendra Smith, menulis walaupun sakit. Tetapi ramai di antara kita yang sakit nak menulis!

Pautan berita dari Haslemere Herald:

http://www.haslemereherald.com/article.cfm?id=135952&headline=Author%27s%20novel%20written%20despite%20head-on%20crash&sectionIs=news&searchyear=2019