SEORANG novelis Turki yang terkenal, Elif Shafak menggesa masyarakat antarabangsa menunjukkan sokongan terhadap penulis, wartawan dan ahli-ahli akademik Turki kerana menurutnya, unsur-unsur demokrasi di negara itu sedang menghadapi kehancuran.

Elif Shafak – foto shutterstock & vulture

Gesaan beliau itu berikutan dengan penahanan novelis Abdullah Sevki yang menulis adegan keganasan seksual terhadap kanak-kanak di dalam novelnya berjudul Zumrut Apartment.

Berita berkaitan: https://layarminda.com/2019/05/31/novelis-turki-dan-penerbit-ditahan-kerana-tulis-cerita-pedofil/

Elif juga turut menerima ribuan cemuhan netizen kerana beberapa perenggan tulisannya di dalam novel The Gaze dan The Daughters fo Eve yang dikatakan panas. Seorang lagi novelis, Ayse Kulin juga telah dicemuh kerana kandungan sebuah novelnya yang berjudul Voices in the Night.

Dilaporkan satu daripada tiga perkahwinan di Turki adalah kanak-kanak ~ foto Al-Monitor

Turki adalah di antara negara yang berdepan dengan masalah keganasan rumahtangga. Di kalangan negara-negara Eropah, kadar perkahwinan kanak-kanak di Turki adalah yang tertinggi.

Keadaan ini mengundang para penulisnya untuk menyentuh masalah ini dalam bentuk kreatif. Elif berasa kecewa dengan apa yang berlaku. Katanya, “Dalam semua novel, saya memberi suara kepada yang bisu. Saya menulis mengenai kaum minoriti, golongan tersisih, yang terbiar dan yang tersingkir. Saya merakam kisah malang mereka.

Sebab itulah, saya berasa amat malang seandainya kita tidak ubah undang-undang, bina rumah perlindungan untuk wanita dan kanak-kanak serta memperbaiki keadaan mangsa. Sebaliknya masyarakat menyerang penulis fiksyen pula. Ini yang menyedihkan.”

Novel 10 Minutes, 38 Seconds in this Strange World ~ foto Penguin Books

Secara kebetulan, novel terkini Elif berjudul 10 Minutes, 38 Seconds in this Strange World memaparkan kes pembunuhan seorang pekerja seks. Berikutan itu, beliau berdepan dengan beribu-ribu troll dan kritikan.

Masyarakat Turki tiba-tiba tersentap dengan tulisan yang mengandungi unsur-unsur keganasan terhadap kanak-kanak dan jenayah pedofil berikutan dengan penemuan mayat Ecrin Kurnaz. Ecrin adalah seorang kanak-kanak berusia satu setengah tahun dilaporkan telah dirogol dan dibunuh oleh saudara terdekatnya.

Kes itu mendapat liputan secara besar-besaran dan menjadi tajuk bicara di rangkaian televisyen di negara itu. Tiba-tiba, seorang netizen mengambil fragmen novel tulisan Abdullah Sevki yang punyai unsur pedofil seperti kes Ecrin di media sosial.

Ecrin Kurnaz, kanak-kanak malang yang terbunuh – foto haberturk

Paparan itu menular hingga mengakibatkan Abdullah ditahan. Golongan netizen mula mencari karya-karya lain yang menyentuh mengenai keganasan seksual termasuklah karya Elif Shafak.

Apakah situasi yang sama akan terjadi seandainya terdapat novelis di Malaysia menyentuh hal-hal yang sensitif di dalam karya mereka? Barangkali sukar terjadi kerana di negara ini, kita sensitif kepada hal-hal politik sahaja.

Hal-hal yang lebih serius seperti masalah sosial, ekonomi, agama dan juga ras tidak disentuh oleh golongan novelis kita, barangkali kerana isu-isu tersebut kurang mendapat sambutan pembaca.

Abdullah Sevki, novelis yang terpalit akibat unsur panas di dalam novelnya – foto haber.sol

Novelis di negara kita adalah golongan yang pragmatik. Kisah cinta dan seram lebih laris. Untuk apa menulis sesuatu yang akan mendatangkan masalah di kemudian hari?

Sumber berita:
https://www.theguardian.com/world/2019/jun/02/elif-shafak-turkish-novelist-calls-for-support-writers-face-crackdown


APA KOMEN ANDA?

LAYARMINDA memaparkan berita dunia buku dan penulisan di dalam dan luar negara. Apakah artikel di atas ini menarik minat anda ataupun sebaliknya? Sila turunkan komen di petak yang disediakan untuk membantu kami memilih artikel-artikel yang terbaik buat anda.
Terima kasih daripada kami.