TOKOH sejarawan negara, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) hari ini.

Mendiang Prof Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim – foto Sinar Harian
Mendiang Prof Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim – foto Sinar Harian

Mendiang yang berusia 82 tahun meninggal dunia pada pukul 10.13 pagi tadi.

Anak kedua mendiang, Rubin Khoo, 47, berkata, ayahnya pernah membuat pembedahan pintasan pada Oktober tahun lalu dan keadaan kesihatannya merosot selepas pulang daripada rawatan.

“Walaupun begitu dia masih tabah sehingga akhir hayatnya. Kami sedang menguruskan hal ini dan akan memaklumkan hal pengebumian nanti,” katanya.

Kay Kim yang dilahirkan di Kampar, Perak pada tahun 1937. Beliau menerima ijazah sarjana muda, sarjana dan juga kedoktoran kesemuanya di Universiti Malaya. meninggalkan isteri Puan Sri Rathi Khoo, 75, serta tiga orang anak, Eddin, Rubin dan Mavin..

Sultan Perak Raja Nazrin Shah dan Khoo Kay Kim – foto NST

Ketika hayatnya, beliau banyak menulis artikel dan juga buku. Di antaranya ialah, Malay Society ~ Transformation and Democratisation, 100 Years The University of Malaya dan Taiping~The Vibrant Years. Sebuah buku autobiografi tulisan beliau I, KKK memaparkan riwayat beliau. Sultan Perak, Raja Nazrin Shah telah sudi mencemar duli untuk melancarkan buku itu pada tahun 2017.

I, KKK buku autobiografi tulisan Professor Emeritus Khoo Kay Kim
I, KKK buku autobiografi tulisan Professor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim

Kemahiran beliau tentang sejarah menjadikan mendiang terkenal sebagai ‘ensaiklopedia hidup sejarah Malaysia.’ Beliau juga merupakan salah seorang penulis yang merangka Rukun Negara selepas rusuhan kaum pada 1969.

Video mendiang sebagai ahli perangka rukun negara boleh ditonton di sini:

Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim sebagai ahli perangka rukun negara

Sumber berita:

http://bernama.com/bm/news.php?id=1730421

http://www.themalaysiantimes.com.my/sultan-nazrin-launches-khoo-kay-kims-autobiography/