Jokha Alharti dengan novelnya Celestial Bodies – foto the independent

Novelis Oman, Jokha Alharthi, 41, telah memenangi Man Booker International Prize 2019 dengan novelnya Celestial Bodies. Novel ini diterjemahkan dari bahasa Arab ke bahasa Inggeris oleh Professor Marilyn Booth, seorang penulis dan penterjemah dari Universiti Oxford, United Kingdom.

Majlis eksklusif dan gilang gemilang itu berlangsung di dewan Roundhouse, sebuah pusat aktiviti seni di London.

Jokha menyampaikan ucapan kemenangan – foto Y magazine

Celestial Bodies mengalahkan lima finalis lain dari Eropah dan Amerika Selatan, termasuk pemenang tahun lalu Olga Tokarczuk dari Poland.

Ketika menerima anugerah itu Jokha berkata, “Celestial Bodies membicarakan tentang kuasa yang mengurung dan juga kuasa yang membebaskan kita.”

Jokha dan penterjemah novelnya Prof. Marilyn Booth

Jokha yang juga seorang pensyarah di Universiti Sultan Qaboos di Muskat, Oman sempat memuji Profesor Marilyn Booth. Katanya, “Terjemahannya ringkas tetapi penuh berlirik. Seperti sebuah sulaman di antara puisi dan perbualan hari-hari.”

Kerana rasa gembira dan berterima kasih itu,  beliau bercadang untuk membahagi dua, hadiah bernilai RM266,000 dengan penterjemahnya itu.

The Roundhouse, pusat aktiviti seni dan budaya, London

Sejak tahun 2016, The Man Booker Prize telah memperluas anugerahnya dari hanya karya-karya novel berbahasa Inggeris ke novel-novel terjemahan ke bahasa Inggeris.

Ketua Pegawai Eksekutif Man Group, Luke Ellis, berkata, “Sebagai salah sebuah anugerah untuk meraikan penulis-penulis antarabangsa, kami telah mula meraikan karya-karya terjemahan ke bahasa Inggeris.

Ini menjadikan Man Booker International Prize berperanan dalam memupuk kepelbagaian suara dalam dunia fiksyen antarabangsa.”

Poster promosi novel mula tersebar – foto Sandstone press

Pic 5 booker: Poster promosi novel mula tersebar – foto Sandstone press

Celestial Bodies adalah kisah jodoh tiga beradik perempuan di desa al-Awafi, Oman. Mayya yang sulung mengahwini Abdallah selepas sebuah kekecewaan, Asma yang berkahwin kerana tanggungjawab dan Khawla yang menolak semua pinangan kerana menanti kekasihnya yang telah berhijrah ke Kanada.

Tiga beradik ini dan keluarganya mengharungi era masyarakatnya yang mengamalkan budaya hamba abdi, berubah di waktu kolonial dan kemudiannya berada di persimpangan dilema masa kini.

Novel Calestial Bodies diterbitkan pada 2010 dan ia adalah karya Jokha yang kedua. Novel pertamanya Manamat (Impian) diterbitkan pada 2004 dan novel ketiganya Narinjah (Limau Pahit) diterbitkan pada tahun 2016. Narinjah juga sedang diterjemahkan ke bahasa Inggeris.

Dan, khabarnya Jokha Alharti kini sedang menulis novel keempatnya.

Saksikan video The Man Booker Prize.

*Berita asal, Chiara Giordano, The Independent