EDISI pertama novel Harry Potter akan dilelong dengan harga di antara £20,000 hingga £30,000 iaitu di antara RM106,000 hingga RM160,000.

Poster filem Harry Potter and the Philosopher’s Stone – foto oleh originalvintagemovieposters

Naskhah Harry Potter and the Philosopher’s Stone ditawarkan di Forum Auction pada Khamis lalu. Naskhah itu adalah di antara 500 naskhah ‘edisi pertama, cetakan pertama.’

Novel itu sendiri bukannya naskhah cantik yang tidak terusik. Malah,  ia adalah naskhah perpustakaan yang punyai kesan cop dakwat. Sudut novel itu pun tidak licin kerana terdapat kesan plastik yang menggelupas. Maknanya buku itu ada cacat dan celanya.

Bagaimana pun, berbanding dengan naskhah-naskhah perpustakaan yang lain, novel itu boleh dikira dalam keadaan yang baik. Dua tahun lalu, sebuah novel daripada ‘edisi pertama, cetakan pertama’ terjual dengan harga RM160,000.

Kulit buku Harry Potter and the Philosopher's Stone yang rate - foto oleh bloomsbury
Kulit buku Harry Potter and the Philosopher’s Stone yang rate – foto oleh bloomsbury

Oleh itu, jika anda ingin tahu samada buku Harry Potter and the Philosopher’s Stone yang anda miliki adalah ‘edisi pertama, cetakan pertama’ yang mungkin bernilai ratusan ribu ringgit, anda perlu perhatikan ciri-ciri naskhah yang anda miliki sebagaimana berikut:

Pertama, terdapat kesilapan cetak di halaman 53. Perkataan ‘1 wand’ dicetak dua kali. Kedua, jika nombor siri cetakannya ialah 10987654321 dan ketiga, jika buku itu adalah penghargaan dari ‘Joanne Rowling’ (bukannya JK Rowling) ini bermakna anda punyai naskhah yang amat tinggi nilai jualannya.

Tukul Lelong - foto oleh mynewcastle
Tukul Lelong – foto oleh mynewcastle

Buku rare kini menjadi kegilaan mereka yang suka mengumpul buku untuk koleksi peribadi. Di Malaysia sendiri, semakin ramai peminat buku sudah mula menilai ‘buku pertama, cetakan pertama.’

Menurut sumber, buku ‘naskhah pertama, cetakan pertama’ novel Ramlee Awang Murshid boleh mencapai harga RM500 senaskhah. Jumlahnya kecil menurut nilai buku-buku JK Rowling. Tetapi berapa ramai di antara kita di Malaysia yang sanggup membeli buku berharga RM500 senaskhah?

*adaptasi artikel Claire Reid di ladbible.com