Kanak-kanak Indonesia dalam kempen membaca - foto Harian Nasional
Kanak-kanak Indonesia dalam kempen membaca – foto Harian Nasional

DENGAN sepenuh tenaga, seorang lelaki menolak beca beroda tiganya lalu menghidupkan enjinnya. Si tuanpunya Sutino “Kinong” Hadi, tertawa gembira apabila becanya laju membelok ke sebuah tadika di Tanah Abang, di Jakarta Tengah

Bunyi motorsikalnya itu menarik kira-kira 20 orang kanak-kanak keluar dari kelas untuk mengerumuni becanya. Inilah waktu yang menggembirakan kanak-kanak itu kerana perpustakaan yang dinanti dah sampai!

Sutino Kinong Hadi mengagih buku kepada kanak-kanak - foto oleh Sian Cain, the Guardian
Sutino Kinong Hadi mengagih buku kepada kanak-kanak – foto oleh Sian Cain, the Guardian

Kinong adalah seorang di antara ribuan warga Indonesia yang membuka perpustakaan untuk komuniti mereka. Dia adalah di antara ribuan perpustakaan yang sebegitu di Indonesia.

Perpustakaan bergerak ini dimulakan oleh orang biasa yang ingin mengatasi kekurangan bahan bacaan dalam komuniti mereka. Akhirnya usaha mereka mendapat bantuan oleh mereka yang menyokong idea itu.

Salah sebuah Perahu Pustaka di Sulawesi - foto oleh Tribun Lampung
Salah sebuah Perahu Pustaka di Sulawesi – foto oleh Tribun Lampung

Perahu Pustaka adalah perpustakaan bergerak. Tetapi ia adalah bot yang belayar di sekeliling pantai Barat Sulawesi. Ada juga perpustakaan bergerak yang diletak di kereta sorong sayur, rak buku yang diikat pada kuda seperti di Serang dan juga di Barat Papua.

Di Banten pula, kira-kira 200 ahli kumpulan bermotorsikal Komunitas Motor Literasi mengangkut buku-buku dari rumah ke rumah di motorsikal mereka seperti pesanan bawa pulang.

Kempen membaca komunitas motor literasi - foto oleh Banyuwangi Merdeka
Kempen membaca komunitas motor literasi – foto oleh Banyuwangi Merdeka

Kesemua perpustakaan bergerak ini diusahakan oleh orang biasa yang inventif dan berpandangan jauh seperti Kinong, 59, yang tidak lagi bersekolah sebelum berusia 9 tahun. Malah, sejak 2013 lagi beliau sudah memarkir motorsikal perpustakaan bergeraknya di luar sekolah di Tanah Abang.

Indonesia adalah sebuah negara yang mempunyai lebih 17,000 pulau. Ia sentiasa berusaha untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan rakyatnya bagi meningkatkan kepandaian rakyatnya. Menurut laporan pendidikan, untuk setiap 100 orang pelajar, hanya suku daripadanya tamat dengan kemahiran minima membaca dan mengira.

Kuda juga diguna sebagai perpustakaan di Serang, Indonesia - foto oleh Daily Mail
Kuda juga diguna sebagai perpustakaan di Serang, Indonesia – foto oleh Daily Mail

Hanya 30 % kampung-kampung di Indonesia yang mempunyai perpustakaan. Kadangkala ada yang sekadar mempunyai beberapa naskhah al-Quran di khutub khanah. Pihak kerajaan pula telah banyak mengadakan penggalakkan membaca yang di antaranya ialah membuat peraturan supaya setiap pelajar membaca bukan buku teks selama 15 minit setiap hari. Dan, pada setiap 17 haribulan pula, sesiapa sahaja boleh mengirim buku secara pos dengan percuma.

Tetapi masyarakat Indonesia berpendapat, minat membaca bukan masalahnya. Masalahnya ialah prasarana. “Selera membaca bukannya rendah di Indonesia. Cuma kita kekurangan buku,” kata Laura Prinsloo, seorang penerbit dan Pengerusi Jawatankuasa Buku Indonesia. Katanya, jutaan rakyat mengirim buku pada 17 haribulan. “Di Indonesia, bila kerajaan gagal, rakyatnya akan bangkit.”

Kiosk Books on the Move di LRT - foto myrapid
Kiosk Books on the Move di LRT – foto myrapid

Di Malaysia pula bagaimana, ya? Kempen menarik pembaca di kalangan rakyat sendiri pun bermusim. Kadang-kadang ada, selalunya tak ada. Kalau ada pun inisiatif yang serius dipelopori oleh Books on the Move yang menyediakan sudut buku di beberapa stesyen LRT.

Dalam hal penggalakkan membaca, jelas kita kalah dengan kecekalan dan kegilaan rakyatnya menghidupkan kempen membaca. Tidak perlu inisiatif dari kerajaan, pun!

*Artikel adaptasi tulisan asal Sian Cain, The Guardian