Bekas Datuk Bandar Baltimore, Catherine Pugh – gambar oleh Anthony DePanise / CC BY 2.0

DATUK BANDAR BALTIMORE, AS; Catherine Pugh telah meletak jawatan Khamis lalu kerana sesuatu yang amat malang. Beliau dikatakan menyalahgunakan kuasa kerana menggunakan pengaruhnya untuk menjual buku kanak-kanak hasil karyanya sendiri!

Skandal itu terbongkar apabila akhbar Baltimore Sun melaporkan jualan buku kanak-kanak ‘Healthy Holly’ telah membangkitkan persoalan etika dan perundangan.

Buku yang memaparkan watak seorang kanak-kanak perempuan bernama Holly yang mengamalkan permakanan sihat dan senaman itu amat bagus sebagai bahan bacaan. Tetapi yang menjadi masalahnya, buku-buku itu terlalu laris hingga berjaya mengutip lebih USD700,000!

Siri Healthy Holly – gambar oleh WBFF

Lazimnya buku-buku swaterbit tidak mendatangkan hasil yang memberangsangkan. Barangkali jualannya hanya mencecah belasan ribu naskhah sahaja. Namun, apabila seseorang yang berjawatan tinggi dapat menjual buku-bukunya dengan jumlah puluhan ribu, ia menimbulkan pelbagai tanda tanya.

Siapakah yang membeli buku-buku itu? Siasatan awal mendapati buku-buku tersebut diperoleh secara pukal oleh syarikat-syarikat yang mempunyai urusan perniagaan dengan beliau.

Misalnya, University of Maryland Medical System, membayar USD500,000 untuk 100,000 naskhah buku itu. Kaiser Permanente sebuah syarikat insuran perubatan membayar lebih USD100,000 untuk 20,000 naskhah. The Associated Black Charities pula, sebuah NGO kebajikan pula membayar USD80,000 untuk 10,000 naskhah buku-buku  Healthy Holly itu.

Ilustrasi salah sebuah buku Healthy Holly - Baltimore Sun
Ilustrasi salah sebuah buku Healthy Holly – gambar oleh Baltimore Sun

Apabila mengumumkan peletakan jawatannya, Catherine berkata, “Saya memohon maaf kerana imej bandaraya Baltimore dan pejabat Datuk Bandarnya telah tercemar. Baltimore seharusnya mendapat seorang Datuk Bandar yang mampu menerajui bandaraya ini.”

Kes sebegini belum lagi berlaku di negara kita. Kes sebegini belum lagi berlaku di negara kita. Mintak, mintak janganlah… sebab ramai juga orang politik kita ni penulis buku! Haha.