WSJ Magazine . Sophie Haigney . 18 Ogos 2021

Terdapat satu jenis kegilaan para peminat buku. Selain dari mendapatkan buku-buku baharu terbit, buku-buku pre-love dengan harga yang tinggi, kini mereka beralih pula mendapatkan buku-buku pra-edit tulisan novelis-novelie terkenal.

Naskhah-naskhah ARC (advance reader copy) adalah naskhah yang dicetak sedikit untuk tujuan penyuntingan. Ia diedarkan oleh penerbit kepada penulis, pengulas, kedai-kedai buku dan selebriti sebelum diterbitkan secara massa.

Naskhah-naskhah itu kini diburu dan dibeli dengan harga yang tinggi. Karya ARC The Old Man and The Sea karya Ernest Hemingway dijual dengan harga US28,000. Novel pertama Stephen King, Carrie pula terjual dengan harga US3,000 dan novel Harry Potter and the Philosopher’s Stone pula terjual dengan harga US29,000.

Yang dikejar dan dicari oleh para peminat buku ialah kesilapan-kesilapan, contengan-contengan editor, malah penulisnya sendiri pada naskhah ARC. Inilah keunikan dan nilai naskhah-naskhah itu. Ia sama seperti kegilaan sesetengah pengumpul setem yang mencari kesilapan pada cetakan. Kesilapan itulah yang meningkatkan nilai kerana ia dikira naskhah ‘rare.’

Artikel asal: https://www.wsj.com/articles/sally-rooney-j-k-rowling-rare-books-11629289784