SarawakVoice . 10.8.2021

KUALA LUMPUR: Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Profesor Datuk Seri Dr. Awang Sariyan dinobatkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Penggiat Sastera Johor dalam Anugerah Sastera Johor (ASJ) Ke-12 bagi tahun 2021.

Anugerah khas ini yang merupakan anugerah persuratan tertinggi dari negeri Johor diumumkan oleh Menteri Besar Johor, Datuk IR. Haji Hasni Mohammad.

Menurut Jendela DBP, penganugerahan ini diberikan kepada  Dr. Awang  atas berkat usaha dan ketekalan beliau dalam perjuangan mengangkat dan memartabatkan bahasa kebangsaan tanpa mengira konteks perubahan global kini.

“Syabas kepada Profesor Datuk Seri Dr. Awang Sariyan. Usaha dan keringat perjuangan yang dicurahkan selama ini sungguh besar ertinya kepada kita semua. Perjuangan beliau wajarlah diteladani oleh semua pihak,” kata Datuk Hasni.

Dr. Awang pernah menjadi Pengarah Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia, pernah menjadi Penyandang Kursi Pengajian Melayu Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia di Universiti Pengajian Asing Beijing, China.

Juga pernah menjadi Ketua Pengarah DBP, Profesor Bahasa di Universiti Putra Malaysia dan Universiti Malaya, tenaga akademik di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Brunei Darussalam, Universiti Pendidikan Sultan Idris, dan Pengarah Jabatan Bahasa DBP.

Karyanya terdiri daripada lebih 60 judul buku dan lebih seribu makalah. Antara buku tulisannya termasuklah Ceritera BahasaWarna dan Suasana: Perancangan Bahasa Melayu di MalaysiaSintaksis Bahasa Melayu Bersumberkan Karya SasteraAsas Falsafah dan Pemikiran Melayu Berteraskan Islamdan Mencari Makna Diri Melayu: Renungan untuk BangsakuBeliau turut menghasilkan buku puisiiaitu Mencari Makna Diri dan Di Denai Kehidupan