ENAM buah buku Dr. Seuss yang telah terbit berdekad yang lalu tidak akan dipasarkan lagi kerana ia dikatakan rasis. Buku-buku yang terbit di antara 1937 – 1976 mengandungi beberapa imej watak Asia dan kulit hitam.

Buku-buku yang terlibat mempunyai judul terkenal seperti ‘The Cat in the Hat,’ ‘Green Eggs and Ham,’ ‘If I Ran a Zoo,’ ‘And to Think That I Saw it on Mulberry Street,’ ‘McElligots Pool,’ dan ‘On Beyond Zebra.’

Demikian keputusan yang diambil oleh syarikatnya Dr. Seuss Enterprises yang berkata tindakan itu diambil kerana buku-buku itu melakar watak-watak yang rasis serta tidak sensitif. Kontroversi itu timbul kembali apabila wanita pertama ketika itu Melania Trump cuba mendermakan beberpa judul tulisan Dr. Seuss kepada sebuah perpustakaan sekolah di Massachusetts.

Pustakawan sekolah itu telah menolak pemberian Melania kerana mendakwa buku-buku itu mempunyai watak-watak yang buruk. Tahniah kerana keberanian pustakawan itu. Beliau berani menyatakan yang benar dan yang lebih penting menjaga perpustakaan sebagai gedung ilmu dan bukan tempat membuang sampah minda.

Enam buku-buku yang tidak lagi diterbitkan. Pixcredit: nbc.news

*Theodor Seuss Geisel atau lebih dikenali sebagai Dr. Seuss (1904 – 1991), adalah seorang pengarang dan kartunis Amerika yang paling dikenal dengan buku kanak-kanaknya, khususnya The Cat in the Hat.

Kita ikuti berita selanjutnya;
https://www.nytimes.com/2021/03/04/books/dr-seuss-books.html

Berita terkini, berikutan dengan isu ini, buku-buku Dr. Seuss tiba-tiba meletup di pasaran. Tajuk-tajuk bukunya mendapat tempat teratas di carta Amazon. Berikut adalah beritanya:
https://www.theguardian.com/books/2021/mar/04/dr-seuss-rockets-up-us-charts-after-books-pulled-over-racist-portrayals

Video halaman-halaman yang dikatakan rasis:
https://www.youtube.com/watch?v=661WlLF98EE

Gambar Utama: uku-buku yang terbit berdekad yang lalu dikatakan rasis. Pixcredit: marketplace