Ramai para peminat siri The Star Wars yang tak perasan bahawa dalam angkasaraya Star Wars, terdapat sebuah negara yang dinamakan sebagai The High Republic. High Republic ialah sebuah negara yang wujud sejak ‘zaman gelap dan sebelum Empayar.’ 

Obi-Wan Kenobi, pahlawan Jedi pernah menyebut, “Sudah beribu generasi para pahlawan Jedi menjaga keamanan dan keadilan di High Republic.” Kata Obi-Wan dalam episod Star Wars: A New Hope.

Watak Pahlawan Jedi Avar Kriss, penjaga High Republic. Pixcredit: Comicbook

Kini sudah sampai masanya negara itu dikunjungi… 

Setelah berdekad kata-kata itu diucapkan, negara High Republic yang wujud beribu tahun sebelum kehadiran Skywalker telah direalisasikan oleh lima orang penulis. 

Charles Soule, Claudia Gray, Cavan Scott, Daniel José Older dan Justina Ireland telah ditugaskan untuk menggarap negara dan watak-watak yang hidup di High Republic.

Mereka mencipta watak-watak seperti Avar Kriss, seorang Jedi dan watak antagonis seperti  Nihil, yang sentiasa mengancam keamanan galaksi. Semua ini akan difilemkan. 

Barisan penulis episod High Republic. Pixcredit: starwars.com

Namun, apakah kita dapat tonton filem ini di pawagam atau di rumah sahaja kerana PKP… kita kenalah tunggu…

Pautan asal:
https://www.washingtonpost.com/entertainment/books/star-wars-high-republic-novels/2021/02/22/adbb4338-72e3-11eb-85fa-e0ccb3660358_story.html

Bonus: Video Ilustrasi Avar Kriss

Gambar Utama: Para pahlawan Jedi High Republic. Pixcredit: theculterednerd.org