ANDA sibuk? Tak sempat baca buku? Ini ada tiga tip yang boleh membantu anda mencari masa membaca.

  1. JAUHKAN DARI TELEFON DI WAKTU PAGI DAN MALAM

Oleh kerana telefon selalunya berada dekat, kita selalunya punyai tabiat untuk kerap membukanya. Kajian oleh Asurion, sebuah syarikat insuran telekomunikasi mendapati secara puratanya kita memeriksa telefon 96 kali sehari. 

Sudah tentu kepantasan dunia digital di waktu pandemik Covid-19 ini menjadikan kita makin kerap menggunakan telefon hingga makin sukar menjarakkan diri darinya. 

Menjauhkan diri dari telefon selama sejam-dua pada waktu pagi mahupun malam merehatkan fikiran sambil recaj minda dengan sebuah buku.

  1. JADIKAN MEMBACA SEBUAH PRIORITI

Menurut penulis Stephanie Huston, kekurangan masa bukan alasan untuk tidak membaca. Beliau pernah mencabar dengan seorang teman untuk membaca 50 buah buku setahun. Meskipun ia membimbangkan beliau dapat memenuhi cabaran itu walaupun beliau dalam kesibukan kerja.

“Tak ada masa sebenarnya alasan,” katanya. “Waktu tak berkesudahan saya dengan telefon telah bertukar kepada waktu membaca yang penuh bermakna. Saya membaca selepas bangun tidur, dalam tren, di waktu makan dan sebelum saya masuk tidur.”

Sebenarnya kita ada masa membaca. Apa yang patut kita buat ialah memberinya prioriti.

Julia McCoy, Pengasas Content Hacker, pixcredit: Mangools
  1. PILIHLAH SENARAI BACAAN ANDA

Yang pasti, membaca buku Harry Potter merangsang imaginasi kita lebih baik daripada melihat mesej-mesej di telefon. Untuk itu, senaraikan buku-buku yang ingin dibaca. Bacalah buku-buku ilmiah dan juga fiksyen. Tujuan membaca ialah untuk memperlahankan otak sambil mendapatkan panduan-panduan untuk kebaikan hidup anda. 

*JULIA MCCOY adalah pengasas Content Hacker dan Express Writers. Beliau juga adlah seorang penulis dan pengajar penulisan untuk membina perniagaan.