ARTIKEL AFP.16.4.2020

JIKA anda tidak pasti bagaimana untuk menghiburkan anak-anak pada waktu pandemik Covid-19 ini, sebuah kajian dari Amerika mendapati kanak-kanak lebih berminat dengan buku mengenai bagaimana sesuatu hal itu terjadi. Buku-buku jenis ini lebih disukai daripada buku cerita kanak-kanak yang biasa.

Kanak-kanak lebih minat membaca bila ibubapa ada bersama (pixcredit: bahablog)

Kajian ini dilakukan di Universiti Vanderbilt ke atas kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun dari Austin, Texas.

Sekumpulan kanak-kanak diminta untuk mendengar penceritaan dari dua buah jenis buku mengenai binatang. Buku pertama menceritakan mengapa binatang berperangai dan mempunyai ciri-ciri tertentu. Buku kedua pula hanya menceritakan mengenai rupa bentuk binatang dan perangainya.

Mereka kemudiannya ditanya, buku manakah yang lebih mereka minati.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Psychology menunjukkan kanak-kanak berminat kepada kedua-dua jenis buku. Bagaimana pun apabila mereka diminta untuk memilih, mereka kelihatan berminat dengan buku pertama yang punyai penerangan yang mempunyai pendekatan ‘mengapa.’

Team Little Learners Lab bersama Koordinatornya, Margaret Shavlik, paling hujung (Pixcredit: Univ Vanderbilt)

“Kami percaya kanak-kanak mempunyai naluri untuk belajar bagaimana sesuatu itu terjadi,” jelas koordinator projek itu, Margaret Shavlik.

Penyelidik itu berkata, penemuan ini akan membantu para ibubapa meningkatkan minat anak-anak mereka untuk belajar dan membaca. Ini akan meningkatkan pula kemahiran membaca dan kemahiran berbahasa kanak-kanak.

Ini suatu penemuan yang menarik. Kanak-kanak di Malaysia sukakan buku yang bagaimana? Apakah buku cerita Sang Kancil dan Buaya atau buku bermaklumat tentang mengapa gajah tidak boleh terbang?

Pautan asal:
https://www.thejakartapost.com/life/2020/04/16/children-prefer-books-which-explain-how-the-world-works-says-new-study.html