Baru-baru ini Majlis Buku Kebangsaan Malaysia di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia mengadakan acara Baca&Kongsi dan Tulis Puisi Tentang Membaca untuk murid-murid Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah. Tinjauan di Facebook MBKM mendapati acara yang dianjurkan ini mula mendapat sambutan di kalangan murid-murid yang mula menghantar karya masing-masing ke laman Facebook.

Setakat 19 April, ada lebih 20 puisi buku dan 8 video perkongsian buku telah dikongsikan. Antara puisi-puisi yang dihasilkan berjudul Janjiku Kepada Buku (Nik Muhammad Faiz, Besut, Terengganu), Kitabullah yang Terakhir (Alifah Ilyana, Kuala Lumpur) dan Membaca (Tan Wei Lun, Simpang, Perak).

Video perkongsian buku juga turut menarik perhatian apabila ramai yang menghantar perkongsian adalah dari kalangan murid-murid Sekolah Rendah. Adik Jhaidev a/l Vicneswaran dari Pulau Pinang berkongsi mengenai buku cerita Frozen 2 – Olaf, manakala adik Afrina Dahiyah dari Johor menceritakan buku Early Readers miliknya. Buku Pocong Balik Rumah menjadi pilihan murid Sekolah Menengah, Nasrullah Hanudin untuk dikongsikan.

Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM) yang bernaung di bawah Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia. Pertandingan yang bermula 16 April diadakan sebagai satu alternatif kepada anak-anak untuk mengisi masa lapang sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang berlangsung.

Murid-murid yang menghasilkan karya dikehendaki memuatnaik puisi atau video yang dihasilkan ke laman Facebook bersama ‘tag’ #PuisiMembacaMBKM untuk karya puisi atau #BacaKongsiMBKM untuk karya video perkongsian buku yang dihasilkan. Ke semua peserta akan menerima sijil digital, dan puisi yang terpilih akan diterbitkan dalam antologi khas terbitan MBKM.

Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut, layari Facebook MBKM.