“Cerita boleh membantu. Cerita menghiburkan dan memberikan pengajaran. Cerita menjadikan minda anak-anak aktif, sedar dan menigkatkan keterlibatan” – begitulah tagline Audible yang memberikan akses secara percuma kepada pelbagai buku audio dalam enam bahasa.

Bahasa Inggeris, Bahasa Sepanyol, Bahasa Perancis, Bahasa Jerman, Bahasa Jepun dan Bahasa Itali merupakan bahasa yang disokong oleh platform yang merupakan pengeluar terbesar buku audio yang boleh dimuat-turun di dunia. Pengguna yang sebelum ini hanya boleh menikmati perkhidmatan ini dengan langganan USD 14.95 sebulan, boleh mula menggunakannya untuk menikmati buku-buku kisah kanak-kanak sekurang-kurangnya sehingga tamat pandemik Covid-19, atau arahan penutupan sekolah di Amerika Syarikat ditarik balik.

Buku-buku diletakkan dalam 6 jenis kategori: “Littlest Listener”, “Elementary”, “Tween”, “Teen”, “Literary Classics” dan “Folk and Fairy Tales for all”.

Audible yang dimiliki oleh Amazon, menawarkan bukan sahaja peluang untuk kanak-kanak terus “bermimpi, belajar dan terus menjadi kanak-kanak”, tetapi turut memberikan kelegaan kepada ibu bapa yang mencari alternatif lain selain dari menonton Netflix atau YouTube sepanjang tempoh penutupan sekolah.

“Selagi sekolah ditutup, kami akan terbuka” – tulis Audible di laman sesawangnya di sini.