CYBERJAYA – Anak syarikat Kumpulan Brainy Bunch, Brainy Bones Studio berjaya melakar sejarah apabila animasi tempatan yang dihasilkan mereka dinobat pemenang Anugerah Animasi Terbaik di Festival Filem 4 Antarabangsa Du Sur Les Handicap 2020 (FIFH) di Lyon, Perancis.

Pengarah Urusan Brainy Bones Hilmi Ismail berkata beliau bangga dengan pencapaian pasukannya dan menganggap tersebut sebagai titik permulaan untuk meningkatkan lagi semangat pasukan mereka.

“Kemenangan ini menjadi pemangkin semangat dan mendorong kami untuk menghasilkan lebih banyak animasi berkualiti tinggi untuk dipersembahkan kepada penonton,” katanya dalam satu kenyataan dari Lyon, Perancis hari ini.

Beliau turut mengucapkan penghargaan kepada semua pihak yang memberikan sokongan.

“Terima kasih kepada semua orang yang terus menyokong kami sepanjang tahun ini. Kami berharap akan ada lebih banyak kejayaan yang akan datang dalam masa terdekat, “katanya.

Pengarah Urusan Brainy Bones, Hilmi Ismail dengan anugerah yang diterimanya.

Brainy Bones Studio mempertaruhkan ‘KRING’ yang menceritakan bagaimana seorang guru bernama Suraya memainkan peranan membantu seorang murid yang mempunyai masalah disleksia.

Menurut Hilmi, filem pendek, KRING! dicipta untuk mengiktiraf peranan yang kurang dihargai dan meningkatkan kesedaran tentang masalah disleksia di kalangan pelajar.

“Kami juga ingin mengalu-alukan lebih banyak animator untuk mencipta kandungan yang lebih bermakna dengan nilai tinggi untuk penonton.

Kami memerlukan lebih banyak filem dan animasi yang dapat memberikan impak positif kepada penonton, “katanya.

Hilmi juga membuka peluang kepada semua animator di dunia, terutamanya animator Malaysia untuk menyertai mereka untuk membina platform animasi pertama di dunia.

Dalam filem ini, Suraya menghadapi cabaran membantu salah seorang pelajar yang memerlukan muridnya yang mempunyai masalah dengan pelajarannya di sekolah dan mempunyai imaginasi ljar kotak.

Suraya bimbang pelajarnya gagal dalam kelas tetapi selepas menghabiskan berjam-jam melihat lukisannya, Suraya mendapati murid lelaki itu sedang belajar tetapi dengan cara yang berbeza.

Suraya memutuskan untuk mengambil masa tambahan untuk mengajar budak menggunakan kaedah yang dia selesa dengan lukisan.

Babak akhir filem pendek sangat menarik kerana ia mampu membuat orang menangis.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Brainy Bunch Mohd Fadzil Hashim berkata Kring! Dibuat untuk menghargai sumbangan guru.

“Kami juga ingin mempamerkan keupayaan pasukan kami untuk menghasilkan animasi etika yang berkualiti,” katanya.

Mohd Fadzil juga berkata Brainy Bones akan melancarkan platform animasi orang ramai dalam talian untuk mewujudkan filem animasi etika kelas dunia menggunakan animator dunia melalui IP yang dikongsi sebagai animator bebas.

‘Sistem semasa memberi keuntungan terbesar kepada kapitalis, tetapi dengan platform kami, Animators akan memperoleh hasil yang paling banyak daripada karya mereka,’ katanya.~MBNews

Pautan asal: