Mutalib Uthman dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharu Perbadanan Kota Buku (PKB). Terdahulu, perbadanan tersebut menerusi laman Facebooknya memaparkan hantaran gambar Mutalib.

PKB melalui media sosialnya mengumumkan pelantikan Mutalib sekali gus mengalu-alukan kedatangannya.

Mutalib Uthman CEO baru Perbadanan Kota Buku

 “Sebuah harapan dan jalan selalu ada untuk mereka yang selalu senantiasa berdoa serta berjuang tanpa mengenal sebuah kata menyerah,” tulis PKB.

Lantikan Muthalib dan hantaran Kota Buku di media sosial mengubah imej korporat PKB sebelum ini di bawah teraju bekas CEOnya Sayed Munawar Sayed Mustar.

Dalam dunia penerbitan buku tempatan, Mutalib dikenali sebagai ‘budak indie’ dan pernah menjadi CEO Dubook Press.

Perbadanan Kota Buku ialah syarikat berhad milik Kementerian Pendidikan yang berhasrat menjadi agensi utama dalam pembangunan industri buku sejajar Dasar Buku Negara (DBN) yang menyarankan agar ditubuhkan sebuah “Pusat Buku” di Malaysia.

Ditubuhkan pada tahun 2011, ia mula beroperasi pada tahun 2012, merupakan salah satu Syarikat Berkaitan Kerajaan milik Kementerian Pendidikan Malaysia.

PKB juga adalah pusat sehenti bagi menghimpunkan pembaca, penulis dan penerbit untuk bertemu dan membantu mereka menjalankan pelbagai aktiviti yang berkaitan kegiatan perbukuan di antara satu sama lain.

Sumber asal:
https://www.malaysiakini.com/hiburan/506255