The Express Tribune, 27 Julai 2019.

The Big Bad Wolf Book Sale, anjuran syarikat dari Malaysia  yang kini terkenal sebagai pesta jualan buku yang terbesar di dunia dilancarkan di Expo Centre, Karachi, Pakistan berikutan dengan kejayaannya di Lahore, India. Pameran telah dibuka Jumaat lalu dan bakal berakhir pada 5 Ogos 2019.

Majlis perasmian The Big Bad Wolf Sale di Karachi Jumaat lalu ~ foto News Update Times
Majlis perasmian The Big Bad Wolf Sale di Karachi Jumaat lalu ~ foto News Update Times

Pesta buku itu unik kerana dibuka selama  24 jam. Ia mempamer lebih 1 juta naskhah buku dalam bahasa Inggeris bagi semua genre dengan diskaun di antara 50 – 90 %. Pameran itu dibuka percuma kepada orang ramai.

Pesta buku ini dirasmikan oleh Tehreek-e-Insaf MPA Firdous Shamim Naqvi yang diiringi oleh Ketua Konsul Malaysia, Khairul Nazran Abd Rahman dan penganjur pesta, Awais Akhtar Butt.

Wah, ramainya para pengunjung di Big Bad Wolf Karachi! -  foto dailytimes
Wah, ramainya para pengunjung! – foto dailytimes

Wakil-wakil tempatan seperti Punjab Group of Colleges, Muhammad Ali Jinnah University dan Allied Schools, Centre for Executive Learning Development and Diversity turut hadir memeriahkan majlis.

Pesta buku ini dianjurkan di beberapa buah negara tetapi inilah kali pertama ia diadakan di Karachi. “Jualan ini memberi peluang kepada orang ramai untuk memiliki buku dengan harga mampu. Kita amat gembira bila ia diadakan di Karachi,” kata Awais yang mewakili pihak penganjur. “Membaca itu membina fikiran. Buku-buku menjana imaginasi dan menjadikan kita pemikir yang baik.”

Usahawan Big Bad Wolf, Andrew Yap ditemubual di tapak pesta Big Bad Wolf Karachi~ foto dawn
Usahawan Big Bad Wolf, Andrew Yap ditemubual di tapak pesta ~ foto dawn

Buku-buku yang terpamer termasuk dalam bidang seni, arkitektur, sejarah, sains, puisi, fantasi dan juga buku kanak-kanak. Untuk golongan kanak-kanak, mereka berpeluang mendapatkan buku-buku magis iaitu buku-buku yang disisip augmented reality yang mana imej-imejnya menjadi hidup untuk menarik golongan itu.

Terdapat 12 judul buku-buku magis yang terpamer termasuk kisah pari-pari, kisah kanak-kanak dan edisi pendidikan. “Bandaraya ini telah menghasilkan ramai bijak pandai untuk negara ini dan kita ingin mengekalkannya dengan memberi bahan bacaan dengan harga yang berpatutan,” ujar Awais.Melalui program Red Readerhood, sebuah program untuk mendermakan buku-buku baharu kepada mereka yang emmerlukan, pihak penganjur akan menghadiahkan 500 buku kepada  Rotary Pakistan Literacy Mission.

Para pengunjung yang ingin menderma untuk program ini boleh membeli buku di reruai Red Readerhood Corner yang terdapat di tapak pesta buku Big Bad Wolf Karachi ini.

Sumber asal berita:
https://tribune.com.pk/story/2022331/1-big-bad-wolf-comes-town/