Dean Koontz ~ foto publishing perspective
Dean Koontz ~ foto publishing perspective

Dean Ray Koontz adalah seorang penulis kelahiran Amerika Syarikat. Novel-novelnya bergenre thriller suspens, tetapi kerap memasukkan elemen seram, fantasi, sci-fi, misteri dan satira. Banyak novel-novelnya tersenarai di dalam The New York Times Best Seller.  

Dean juga menulis dengan menggunakan pelbagai nama pena diawal penglibatannya di dalam penulisan, di antaranya “David Axton,” “Deanna Dwyer,”  “K.R. Dwyer,”  “Leigh Nichol,” dan “Brian Coffey.”

Di antara novel-novel karya Dean Koontz ~ foto amazon
Di antara novel-novel karya Dean Koontz ~ foto amazon

Mengapa beliau menggunakan begitu banyak nama pena? Dalam mengulas perkara ini, Dean berkata, sebenarnya namanya telah dicuri oleh seseorang yang pernah bekerjasama dengannya. Penyamar itu telah menghantar surat dan artikel kepada majalah dengan menggunakan namanya di antara tahun 1969 dan 1970.

Beliau hanya mengetahui hal ini pada tahun 1991 apabila ia diakui sendiri oleh si penyamar itu. Dean berkata, dia hanya akan mengumumkan nama penyamar tersebut di dalam memoirnya kelak.

Beliau telah menulis 105 buah novel, beberapa buah novella dan beberapa antologi. Buku-bukunya telah terjual melebihi 450 juta naskhah.

Berita terkini:

Promo novel Devoted dan antologi Nameless tulisan Dean Koontz~ foto  engadget
Promo novel Devoted dan antologi Nameless ~ foto  engadget

22.7.19, Tulisan asal, AJ Dellinger, engadget.com

Amazon sain kontrak beli 5 novel Dean Koontz.

Amazon mengumumkan ia telah memperoleh persetujuan dengan novelis Dean Koontz untuk menghasilkan lima buah novel.

Perjanjian itu termasuk antologi cerpen berjudul Nameless yang akan dicapai oleh para peminat Amazon Prime dan Kindle Unlimited secara percuma mulai 12 November. Di Kindle Unlimited, ia boleh didapati di Kindle eBook dan Audible audiobook.

Novel pertama daripada lima buah yang dirancang untuk diterbitkan berjudul Devoted yang akan di pasaran mulai musim bunga.

Devoted mengisahkan seorang balu Megan Bookman yang kematian suami kerana dibunuh. Anaknya Woody seorang penghidap autism mahu menuntut bela ke atas kematian bapanya.

Mereka berdua bersama seorang teman bernama Kipp yang mempunyai sekumpulan anjing yang mempunyai kebolehan yang luarbiasa.

Selain Devoted, Dean sedang menyiapkan sebuah antologi berjudul Nameless. Ia mengandungi enam cerpen yang mengisahkan seorang lelaki amnesia bernama Nameless.

Nameless adalah seorang pembela yang merantau dari satu bandar ke satu bandar yang lain untuk membunuh penjenayah yang gagal ditangani mahkamah dengan seadilnya.

Pautan berita asal engadget:
https://www.engadget.com/2019/07/22/amazon-publishing-dean-koontz-five-book-deal-devoted/

Video temubual Dean Koontz: