JIKA pada minggu lalu Layarminda memaparkan kisah kegilaan rakyat Indonesia membaca, kali ini kami melaporkan tabiat membeli buku warga Filipina pula.

Berita berkaitan: https://layarminda.com/2019/05/22/orang-indonesia-memang-gila-membaca

Sebuah gedung buku di Manila ~ foto rappler.com

BILA melihat pada ramainya pengunjung ke pesta buku saban tahun, tidak hairanlah bila mendapati warga Filipina adalah di antara mereka yang kerap membeli buku.

Picodi, sebuah portal e-niaga melaporkan secara purata, 69% daripada rakyat Filipina membeli sekurang-kurangnya sebuah buku pada tahun lalu.

Turki menduduki tangga pertama dengan 87% responden mengatakan mereka membeli sekurang-kurangnya sebuah buku pada tahun lalu. Ini diikuti dengan Russia 82%, Sepanyol 81%, Thailand 79%, Romania 78% dan Malaysia menduduki tangga ke-6 dengan 76%.

Sebuah kedai buku terpakai di Metro Manila ~ foto spot.ph

Rakyat Filipina lebih gemar membeli daripada meminjam. 54% mengatakan mereka membeli dari gedung buku, 12% meminjam dari kawan-kawan dan 7% meminjamnya daripada perpustakaan.

Menurut jantina, 74% daripada mereka yang membeli buku adalah wanita.

Yang menarik ialah, meskipun mereka rajin membeli buku, 27% daripada rakyatnya tidak banyak membaca ataupun tidak meminati buku. 38% daripada pembaca mendapatkannya secara atas talian.

Kanak-kanak di kampung Sorsogon membaca ~ foto newsinthephillipines

84% daripada pembaca meminati fiksyen. Daripada jumlah itu, 54% adalah peminat novel cinta. 33% pula meminati thriller, pengembaraan 31%, sci-fi 27% dan jenayah, 25%.

42% di kalangan mereka membeli kerana minat membaca. Tetapi 55% daripada mereka memilih jualan murah.

Penyelidikan ini dilaksanakan pada bulan Mac tahun ini yang meliputi 7,400 responden daripada 41 negara di dunia. Berita asal (rappler.com)