NEGARA JEPUN sudah lama terkenal dengan kehebatan komik manganya. Tetapi saingan daripada luar negara khususnya Korea Selatan mula menjejas industri itu.

Seorang kanak-kanak Jepun membaca manga ~ foto wikipedia

Di Korea, kartun dalam talian atau yang dikenali sebagai webtoon mula mengerhanakan kedudukan manga Jepun. Sejak beberapa tahun lalu, apabila komik web Korea memasuki Jepun, ia telah membina ‘kabilah digital’ yang tidak meminati format komik bercetak. Mereka lebih gemar membaca komik dari aplikasi secara atas talian.

Persoalan yang timbul, apakah sudah sampai masanya penerbit manga di Jepun mengubah pendekatan persembahan mereka untuk kekal di pasaran? Pendapat di kalangan pemain industri manga di Jepun nampaknya berbelah bahagi.

Deretan manga di sebuah kedai di Jepun – foto Japan Update

Namun, Hideki Egami, mantan pengarang penerbitan Shogakukan pasti mereka patut beralih ke dunia digital.

“Jualan komik di Jepun sudah lama menurun. Kita tak tahu setakat mana ia akan menguncup. Webtoons adalah satu-satunya cara untuk ke hadapan.”

‘True beauty,’ sebuah webtoon yang mengisahkan seorang gadis biasa yang menjadi gadis tercantik di sekolah setelah belajar bermekap, kini menarik perhatian para pembaca di Jepun. Format komik yang boleh di akses di komputer dan telefon pintar telah membantu mempopularkan True Beauty.

True Beauty, webtoon Korea yang menawan hati pembaca manga Jepun ~ foto goodreads

Meskipun manga secara online adalah jawapan Jepun bagi komik digital yang memuatkan judul-judul manga yang menarik, ia masih tidak dapat menandingi True Beauty.

Lagi pun, para pembaca di Jepun tidak dapat membezakan samada komik yang mereka baca itu berasal dari negara mereka atau negara lain seperti Korea. Webtoon pula pantas untuk menjelma dengan nama watak dan nama lokasi dengan nama Jepun. Dengan itu para pembaca di jepun mula selesa dengan kehadiran webtoon.

Inilah strategi pemasaran yang Korea gunakan untuk pasaran di Jepun kerana para pembaca di Jepun tidak suka bahan bacaan berunsurkan Korea.

Membaca webtoon di telefon mengatasi membaca manga bercetak ~ foto top apps like

Kepopularan manga selama ini melangkaui ke sempadan global. Tetapi dengan kemunculan komik webtoon dari Korea dan kini dari negara China, pembaca dari negara tersebut mula meninggalkan manga dan beralih kepada hasil karya tempatan.

Apakah manga di Jepun akan berkubur? Apa yang pasti, ramai pengkarya di negara Jepun itu sendiri akan mempertahankan industri yang berusia lebih seabad itu.

*Adaptasi artikel Tomohiro Osaki

https://www.japantimes.co.jp/news/2019/05/05/business/tech/south-koreas-booming-webtoons-put-japans-print-manga-notice/#.XPFsfxYzaUl