ELLY JALIL adalah penulis yang masih mencari nama. Tidak ramai yang tahu wanita ini gigih dalam dunia penulisan. Beliau kerap sekali mengikuti pelbagai kursus penulisan anjuran persatuan dan juga individu untuk menggali pengetahuan dalam bidang yang diminatinya.

Elly Jalil bersama dengan peminatnya – foto Elly Jalil

Walaupun begitu, beliau berjaya menerbitkan sebuah buku sumber manusia berjudul Buku Tip Memikat Temuduga Swasta. Elly, seorang petugas di sektor sumber manusia ini juga adalah seorang jurulatih, kaunselor, ghost writer dan pastinya seorang pencinta buku.

Berasal dari Temoh, Perak; beliau pernah menuntut di SMK Sri Kampar, Perak dan juga Madrasah Idrisiah, Kuala Kangsar sebelum melanjutkan pelajarannya di UPM. Kita ikuti e-temubual dengan Elly Jalil…

Sila nyatakan pencapaian pendidikan dan jawatan saudari…

Saya berkelulusan Sarjana Pendidikan (M.Edu) Bimbingan & Kaunseling, dari Universiti Putra Malaysia. Sebelum itu saya memperoleh Sarjana Muda dengan kepujian dalam bidang Komunikasi, juga dari Universiti Putra Malaysia.

Kini saya bertugas sebagai Eksekutif Pentadbiran dan Sumber Manusia di Pos Malaysia.

Apa yang mencetus idea Elly untuk menulis buku ini?

Setelah berpengalaman lebih 15 tahun di dalam bidang sumber manusia ini, saya dapati calon temuduga yang sering melakukan kesalahan yang sama. Kerana itu saya ingin berkongsi tip ‘dos and don’ts dengan calon-calon temuduga melalui buku ini.

Buku Tip Memikat Temuduga SWASTA ini ditujukan untuk jawatan di peringkat mana?

Ia sesuai untuk semua peringkat terutamanya kepada mereka yang baharu menamatkan pengajian dan juga untuk yang mahu peningkatan kerjaya.

Boleh nyatakan di antara topik-topik dan bahagian yang terkandung di dalam buku ini?

Di antara topik yang menarik ialah, ‘Mengapa tidak menerima panggilan temu duga,’ ‘Persiapan semasa temu duga,’ ‘Menjadi calon pertama yang diingati majikan,’ ‘Menjawab soalan seperti juara’ dan ‘Bonus: 20 contoh soalan kepada soalan terakhir panel.’

Apa kelebihan buku ini berbanding dengan lain-lain buku di pasaran?

Buku ini berlainan kerana tidak banyak buku mengenai temuduga yang menyentuh bagaimana panel temuduga menilai jawapan seseorang calon.

Bagaimana untuk mendapatkan buku ini?
Boleh sahaja ke FB FB personal Elly Jalil, & FB Page Elly Amanda atau melalui Instagram, Elly Jalil. Boleh juga hubungi saya di telefon 0172942625. Ataupun boleh juga  berikan link/emel untuk pembelian online.

Apakah ada rancangan untuk menulis siri ‘Buku Temuduga’ yang lain?

Ada. Saya sedang mengusahakan sebuah buku mengenai penyediaan resume yang berkesan dan juga contoh-contoh soalan temu duga.

TIP MEMIKAT TEMUDUGA SWASTA

Bahasa: Bahasa Inggeris
Genre: Kanak-Kanak
Penerbitan: 2017, DrBashi
Halaman: 48
Penulis: Golbarg Bashi (Twitter)
Illustrator: Golrokh Nafisi