AHMAD ERHAN adalah nama baharu yang menjengah ke dunia penulisan novel. Membesar di Alor Setar, Kedah, beliau adalah seorang peminat cendol, durian, burger, dan roti bom. Dalam diam, beliau sudah mempunyai dua buah novel iaitu Tempur (2016) dan Vektor yang baru sahaja diterbitkan.

Meskipun sibuk, Ahmad Erhan sempat meluangkan masa untuk temubual eksklusif ini.

Cover novel Vektor karya Ahmad Erhan
Cover novel Vektor karya Ahmad Erhan

Vektor ni, novel apa, Erhan? Cuba cerita sikit…

Vektor adalah novel kedua saya. Ia mengisahkan tentang seorang bapa yang cuba menyelamatkan anak kecilnya yang diculik oleh sekumpulan penjenayah antarabangsa. Ya, kedengarannya klise sekali, kan? Haha! Tetapi tidak bermakna jalan ceritanya sama dengan filem-filem pasal penculikan yang pernah ditayangkan sebelum ini. Cerita ini saya olah versi saya. Vektor sebenarnya lebih dari sekadar kisah penculikan.

Mana dapat idea nak menulis Vector, ni?

Vektor sebenarnya tercetus dari kritikan saya terhadap beberapa buah filem aksi berkenaan penculikan seperti Taken (Liam Neeson), Man On Fire (Denzel Washington) dan beberapa buah filem lagi. Kedengaran seperti inspirasi dari filem-filem ini. Tetapi sebenarnya tidak, malah ianya adalah bertentangan.

Sebagai contoh, di dalam filem Taken, Bryan yang mahu menyelamatkan anaknya itu bercerai dengan isterinya. Watak Creasy  di dalam Man On Fire ada masalah trauma perang dan ketagihan arak. Begitu juga watak Leftenan Hanna dalam filem Heat, juga mempunyai masalah keluarga. Watak Will di dalam Unstoppable juga ada family problem. Watak hero yang mempunyai masalah keluarga terutamanya perceraian adalah klise bagi saya.

Jadi, Vector pulak bagaimana?

Watak Firaz di dalam novel saya ialah seorang lelaki yang orang kata ‘family man’, seorang yang normal. Tidak ada masalah jiwa dan mempunyai kehidupan yang stabil.  Saya buat begitu kerana saya berasa agak mual melihat watak-watak utama filem kenapa mesti ada masalah keluarga atau konflik diri?

Saya kurang gemar sesuatu yang klise. Tapi saya akui, tanpa sedar saya sendiri tidak dapat lari dari klise itu 100%, haha! Kerana kadang-kadang klise itu diperlukan oleh sesetengah bahagian cerita untuk pergerakan plot. Walaupun saya tidak suka, saya tak boleh mengelaknya 100%.

Apa yang Erhan suka mengenai novel ini?

Apa yang saya suka ya? Hmm… Mungkin rekabentuk kulit bukunya kot haha!

Ada tak mana-mana adegan dalam novel ini yang mentisukan hati Erhan?

(AWAS SPOILER! SILA SKIP JIKA ANDA BELUM BACA VEKTOR!)

Tak ada. Tapi, yang terlintas di kepala saya ialah ketika Agnes melihat ayahnya dibunuh di depan mata tanpa dapat melakukan apa-apa. Dia hanya mampu tengok sahaja. Ayahnya dibunuh pula oleh pengkhianat dalaman yang di luar jangka.  Dua kejutan dalam satu masa inilah yang menghambat emosi. Saya berasa begitu marah bila menulis babak ini! Setiap kali terkenangkan babak ini, kemarahan Agnes seperti mengalir dalam diri saya. Haha!

Satu lagi adegan adalah babak Firaz yang diberitahu dia ada kurang 26 jam untuk dapatkan anaknya semula. Jika tidak, nyawa anaknya di dalam ancaman. Firaz dah tak ada masa untuk berfikir dan mengharap kepada orang lain untuk menyelesaikan masalah penculikan anaknya.

Kedudukan Firaz adalah seperti mulitple trap di dalam permainan catur. Kerana bagi Firaz dalam masa 26 jam itu, kalau polis gagal selamatkan anaknya, anaknya akan mati. Jika dia duduk menunggu sahaja juga anaknya mati. Kalau anaknya berjaya diselamatkan selepas 26 jam juga akan mati. Anaknya diculik bukan untuk kes tebusan. Ini adalah penculikan yang tidak boleh dirunding, kerana wang tebusan tidak bermain di dalam konflik ini.

Saya meletakkan diri saya pada kedudukan Firaz. Waktu ini, dengan sendirinya ketakutan akan hilang dari diri anda. Anda sudah tidak peduli apa. Feeling to save someone that we love is actually really powerful. It pushes the fear away. Stail tak ayat orang putih saya?

Bagaimana Erhan menulis novel ini? Menurut turutan dari bab satu hingga akhir atau bagaimana?

Haha! Saya sebenarnya cukup lemah nak cerita bahagian ini. Sebenarnya penulisan Vektor agak berterabur. Tidak menentu. Walaubagaimana berterabur pun, saya akan pastikan pangkalan cerita atau orang putih panggil story base-nya kukuh.

Untuk yang belum tahu, ‘story base’ ini adalah satu tempat kita akan himpunkan segala data berkenaan cerita yang hendak ditulis. Ia mengandungi, sinopsis cerita, maklumat setiap watak, maklumat setiap pihak yang berkonflik, latar zaman, latar peristiwa, garis masa, rangka kisah dan apa sahaja perencah yang kita mahu goreng.

Story base ini adalah tempat rujukan saya untuk berkarya. Bagi saya, kalau story-base sesebuah cerita itu kukuh, maka senang hendak menulis sesebuah novel itu dari mana-mana bahagian pun. Sama ada ikut turutan bab ataupun tidak. Ia seperti seseorang yang bermain boneka bertali (puppeteer). Alat pengawal bertali itu adalah story base, anggota-anggota tubuh boneka yang bersambung tali itu  Mungkin anda sukar nak faham. Saya simpulkan di sini, teknik penulisan saya adalah seperti seorang pemain boneka mengawal boneka bertalinya (marionette).

Saya peninglah bila Erhan cakap teknik pengkaryaan macam ni. Boleh tak bagi saya pening lagi?

Saya juga menulis novel dengan kaedah yang saya panggil ‘layer’ atau lapisan. Tulisan kali pertama (base writing) saya akan tulis ikut sesuka hati berdasarkan pangkalan cerita. Peringkat ini saya abaikan typo ke, tatabahasa betul ke salah ke, saya akan terus tulis sampai siap. Setelah siap, saya akan buat semakan kali pertama (Layer 1). Peringkat ini baru saya betulkan apa yang silap, apa yang kena cantas, apa yang kena tambah. Semakan kedua (Layer 2) pun begitu. Selalunya hasil yang agak cantik adalah pada ‘layer’ ke-3 atau 4.

Dan bagi saya, peringkat yang paling kritikal ketika menulis novel ialah pangkalan cerita (story base) dan semakan pertama (Layer 1), bukan base-writing . Selalunya semakan pertama memang saya cukup hati-hati. Bagi saya, saya sebenarnya menulis novel pada semakan pertama. Layer 1 kadang-kadang merubah hampir 30-40% dari base-writing.

Okeylah.  Dari 1 hingga 5 bintang, berapa bintang Erhan berikan pada novel ini?

Lima bintang!

Biar betul. Tapi kenapa beri 5 bintang?

Walau bagaimana berhati-hatinya kita, kita tetap tidak akan lari dari kesilapan, sama ada nampak atau tidak nampak sahaja. Itu memang kelemahan kita sebagai manusia. Begitu juga dengan Vektor. Bukanlah sebuah karya yang sempurna. Tetapi mengenangkan betapa susah payahnya saya mahu menyiapkan novel ini, sudah tentu saya akan beri 5 bintang. Bintang yang sebenar adalah dari pembaca. Buruk bagaimana pun karya saya, saya akan tetap dengan hipkoritnya memberi 5 bintang haha!

Amboi. Over pulak puji tu. Tak apalah, sebab itu karya Erhan sendiri.
Tapi sekarang sedang buat novel apa pulak?

Novel berikut bertajuk Dominasi. Buat masa ini, setakat itu sahaja maklumat yang boleh dibocorkan. Segala kemaskini terbaru berkenaan Dominasi akan saya naikkan secara berkala di laman Facebook saya; Ahmad Erhan dan Instagram; juga Ahmad Erhan.

Ada harapan Erhan ke dengan novel ini?

Harapan… harap pembaca suka novel ini dan mempromosinya kepada kenalan-kenalan yang lain. Ia adalah sebuah novel debar aksi (action thriller). Jadi, bagi sesiapa yang selalu merungut kata novel-novel berbahasa Melayu asyik-asyik cinta, ini adalah satu alternatif anda.