AZRIL ANNUAR.MALAYMAIL.25.7.2020

Animator dan pelukis Erica Ng telah memenangi Eisner Award melalui komiknya Fried Rice.

Dengan rasa gembira, Erica mengucapkan tahniah kepada ibubapanya, keluarga,  teman-teman serta seluruh rakyat Malaysia kerana memberinya inspirasi melakarkan kisahnya. Beliau turut berterima kasih kepada panel juri kerana mengiktiraf ceritanya.

Erica menerima pencalonan pada 5 Jun lalu. Ia mengisahkan Min, seorang gadis dari Batu Pahat, Johor yang berkunjung ke rumah sepupunya di Bangsar, Kuala Lumpur. Pada waktu yang sama, Min turut memohon untuk melanjutkan pelajarannya di sebuah sekolah seni di New York.

Watak Min dalam Fried Rice. Pixcredit: Thestar

Erica, 21, menamatkan persekolahannya pada tahun 2015 dan kemudiannya menamatkan kursus Diploma Animasi pada tahun lalu. Kini beliau melanjutkan pelajarannya dalam bidang animasi 3D di Academy of Art University.

Eisner Awards yang berlangsung secara tahunan pada bulan Julai di San-Diego Comic-Con dikatakan setanding dengan Oscar Awards untuk industri perfileman.

Pautan asal berita:
https://www.malaymail.com/news/life/2020/07/25/malaysian-artist-erica-eng-takes-home-the-prestigious-eisner-award-for-best/1887979

Erica mula melukis cerita Fried Rice di bilik hostelnya. Beliau menggunakan pensil, kertas dan pewarna air setelah kerap melukis secara digital. Ikutilah temubual Asiatatler.com dengan Erica Eng:

Apakah Fried Rice ini inspirasi dari kehidupan anda?

Begitulah. Secara keseluruhannya kisah itu bukannya kisah saya. Tetapi momen-momen yang dirakam seperti perasaan, dialog dan persahabatan adalah berdasarkan pengalaman saya.

Apakah perbezaan web comic ini dengan karya anda sebelum ini?

Sebelum Fried Rice, saya melukis secara digital. Tetapi setelah saya melihat lukisan Cyril Pedrosa, Jillian Tamaki, Andrea Serio dan Manuele Fior yang melukis di kertas, saya berasa mampu menghasilkan berkarya setebal 300 halaman.

Siapa-siapakah yang memberi anda inspirasi?

Mereka yang mempengaruhi saya bukan semuanya artis visual. Saya turut mendapat inspirasi dari ahli muzik, pembikin filem dan juga penulis seperti Joanna Newsom, √Čric Rohmer, Edward Yang dan C.S. Lewis

Apakah perasaan anda apabila dicalonkan untuk Eisner Award?

Saya mengirim penyertaan melalui e-mel bersama sepucuk surat. Apabila saya menerima e-mel pertama yang karya saya telah tercalon, saya terkejut dan teruja. Saya tak beritahu sesiapa pun kecuali ahli keluarga dan juga teman karib saya.

Apabila saya memperoleh kenyataan akhbar dalam e-mel saya, saya bersimpuh, menangis dan bersyukur kepada Tuhan. Saya berasa gayang di sepanjang hari.

Bagaimana kemenangan ini mengubah pandangan anda tentang kehidupan?

Saya berasa yang saya bebas bercerita. Tetapi saya tidak terfikir yang cerita saya ini akan terpilih pun. Apabila saya melukis Fried Rice, saya bercakap dengan diri saya sendiri, ini adalah cerita saya yang pertama. Kalau tak ada orang baca pun tak mengapa.

Ilustrasi Fried Rice yang berlatarbelakangkan Malaysia. Pixcredit: TheRakyatPost

Melalui Fried Rice, para pembaca dapat melihat kehidupan di Malaysia. Apakah ertinya buat anda?

Sebagai seorang pelukis, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menceritakan yang kehidupan di Malaysia ini amat indah dan wajar dirakam dalam bentuk seni.

Bagaimana anda mahukan pembaca melihat Fried Rice?

Kisahnya penuh dengan tema asal usul dan nostalgia. Saya menulisnya untuk mereka di zaman sekolah menengah. Pembaca sebegini perlukan cerita yang punyai nilai dan pengukuhan.

Pautan asal temubual:
https://my.asiatatler.com/life/getting-to-know-erica-eng-eisner-nominated-web-comic-fried-rice

.

.