FAREEZ AZMAN.ASTRO AWANI.30.3.2020

KUALA LUMPUR: Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor berkata, pengalaman beliau ketika berada di angkasa lepas pada 2007 boleh dijadikan panduan untuk rakyat kekal positif meskipun berada di rumah susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan.

Katanya, keadaan semasa amat mencabar kekuatan mental, fizikal dan psikologi setiap rakyat apabila menerima tekanan akibat gangguan rutin seharian yang terbatas.

“Kami (angkasawan) telah diuji kekuatan mental, fikizal dan psikologi. Bagi saya, kekuatan minda itu paling penting. Memang nak ke angkasa lepas risikonya tinggi. Tetapi kami diajar untuk memisahkan logik dan emosi sebelum membuat sesuatu keputusan.

“Jadi berbalik kepada PKP, bukan mudah dan bukan senang. Tapi amat penting seseorang mempunyai kekuatan mental. Gunalah masa ini untuk bonding bersama anak-anak. Saya sendiri menghabiskan banyak masa bersama anak-anak seperti mengajar mereka memasak, melukis, main board games dan banyak perkara.

“Beberapa perkara yang saya tidak boleh buat sebelum ini seperti membaca buku, juga menulis buku mengenai parenting dapat saya lakukan.

“Jadi nasihat saya, buat sesuatu yang boleh menenangkan jiwa kita. Bersolat dan meditasi juga memainkan peranan penting. Banyakkan berhubung dengan kawan-kawan dan orang yang tersayang supaya anda tidak rasa beban tinggal di rumah dalam jangka masa waktu yang panjang,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Meskipun pada awalnya agak sukar bagi sesetengah rakyat untuk tinggal di rumah seperti disarankan kerajaan, namun keselamatan semua adalah tanggungjawab setiap individu di negara ini.

“Memang tidak dinafikan Perintah Kawalan Pergerakan ini memberi kesukaran kepada semua rakyat Malaysia. Sekarang lebih dua minggu perintah ini dilaksanakan. Namun masih ada yang berdegil dan tidak mematuhi arahan. Ini sesuatu yang membimbangkan dan melibatkan seluruh rakyat Malaysia.

“Ketika ini, adalah sangat penting kita faham tentang bencana COVID-19 ini. Ia bukan sahaja menyerang orang tua tetapi juga menyerang golongan muda dan kanak-kanak. Virus ini boleh berada di udara dua hingga tiga jam. Sebab itu dikatakan social distancing itu amat penting dan virus ini boleh berada di pelbagai permukaan selama dua-tiga hari,” jelas beliau lagi.

Beliau percaya rantaian virus itu boleh diputuskan dengan kerjasama semua pihak dan bukan hanya dari petugas barisan hadapan.

Pautan asal:
http://www.astroawani.com/gaya-hidup/pkp-pengalaman-saya-di-angkasa-mampu-dijadikan-panduan-sheikh-muszaphar-235912