BLOG

Terhimpit Hingga Sendat

Terhimpit Hingga Sendat

MAAFCAKAP 28.2,2024

Hujung minggu lalu, saya membuat temujanji dengan seorang rakan di sebuah restoran di Shah Alam. Sambil menantinya, saya sempat berbual dengan tuan punya restoran, Basir namanya. Kedainya bertempat di sebuah pusat niaga dengan pelbagai perniagaan termasuk sebuah mini market. Topik kami berkisar mengenai perniagaannya dan keadaan ekonomi sekarang. Berikut adalah isi perbualan kami yang saya jadikan artikel…

Harga barangan semakin meningkat. Jika kita rajin duduk memerhati di pintu keluar pasaraya-pasaraya, semakin ramai yang muncul dari gedung itu dengan troli yang hanya separuh penuh. Yang ada wang sudah tidak membeli stok untuk sebulan. Apatah lagi, yang tidak cukup duit. Mereka hanya membeli apa yang perlu.

Semakin ramai pula keluarga yang kelihatan makan di luar. Namun, itu bukan bermakna mereka tidak terjejas dengan keadaan ekonomi. Sebaliknya, memasak di rumah kian tidak ekonomik untuk seisi keluarga. Jadi, pada hujung minggu, makan di luar menjadi aktiviti baharu seisi keluarga. Namun, semakin ramai pula yang makan berkongsi hidangan. Walau pun si ayah mengambil ayam, si emak mengambil sotong, di meja mereka bertukar-tukar lauk bersama anak-anak.


Begitu pun, mereka masih bernasib baik bila dapat makan di luar, jika dibandingkan dengan mereka yang kita tidak tahu apakah makanan yang terhidang di meja untuk makan malam. Atau… apakah mereka sekadar berkongsi sebungkus mi segera?


Masih ingat lagi ketika masih kanak-kanak, saya hairan melihat sesetengah ibu-ibu di kampung menyuap bayi mereka dengan teh ‘O’ sebagai ganti susu. Kini saya memahami bahawa itu petanda yang mereka tidak mampu memberi anak mereka susu bayi. Dan, golongan itu kian ramai pada hari ini.

Pada malam hari, bandaraya kelihatan indah dengan lampu-lampu yang berkilau dan menyilau. Kenderaan bertali arus dan jalan-jalannya masih penuh dengan manusia seolah-olah tiada warga kotanya yang pulang untuk tidur. Kelab-kelab malamnya masih berdentam-dentum dengan muzik. Kafe-kafenya tetap dipenuhi manusia yang menekur di telefon sambil menghirup Stumptown Coffee diiringi lagu instrumental mainan piano Mitsuko Uchida.

Di media-media sosial, para netizennya masih bergelek di Tik-tok, mendepangkan tangan untuk merelakan tubuh ditiup angin pantai di Instagram atau menayangkan juadah berbuka puasa sunat Syaaban yang pelbagai di Facebook. Tiada apa-apa yang berubah. Semuanya indah-indah. Cuma kita perasan mereka yang galak berkongsi kegembiraan yang ala-ala mewah itu semakin kurang.

Setiap individu mahu dilihat tergolong dalam satu-satu status samada di kalangan orang sekeliling di pejabat, di kawasan rumah, ketika keramaian di majlis-majlis mahupun bila menayangkan apa yang mereka ada di media sosial. Kesemua kita mahu berpaut dengan status sosial terbaik yang dicapai dan mempertahankannya.

Selagi boleh, kita mahu hidup seperti biasa. Petik susi lampu bernyala, pulas paip air mengalir. Tetapi kita tersentap apabila bil elektrik dan air pun sudah meningkat. Mulalah kita memperlahankan hembusan penghawa dingin tetapi belum serik untuk terus membazir air.

Kita masih makan apa yang kita mahu dan berkunjung ke kedai-kedai popular yang tular. Kita masih membeli-belah tetapi tidak sekerap dahulu. Sementelah pembungkusan home brand semakin cantik, kita mempelbagai belian barangan jenama itu kerana ia jauh lebih murah.

Lama-lama kita mula nampak bahawa selama ini kita membeli kerana terpengaruh dengan jenama dan bukan kerana fungsinya. Kita baharu tahu, ada jenama yang lebih murah tetapi kualitinya sama. Jika selama ini kita pentingkan status, siapa yang peduli tentang status kita kerana orang lain pun sibuk dengan status masing-masing.

Nilai ringgit kian merosot. Kita sudah tidak boleh berbelanja sesuka hati lebih-lebih lagi bila menggunakan kad kredit. Kecuali beberapa pempengaruh yang memberi nasihat bagaimana cara berbelanja, tiada pihak lain yang bertanggungjawab yang tampil secara umum untuk melegakan rasa terhimpit dan tersendat ekonomi kita ini. Akhirnya, kita terpaksa memandaikan diri untuk stretch the ringgit dalam situasi seperti anak ayam yang kehilangan ibu.

Dua Versi untuk Satu Judul Buku

Dua Versi untuk Satu Judul Buku

MAAFCAKAP 21.2.2024

Ahad lalu, saya dan teman-teman penulis, Heidi Abdul Hadi dan Norra Hassan bertemu untuk bersembang mengenai buku dan penulisan. Oleh kerana tugas hakiki yang mengekang masa, bidang penulisan kreatif yang kami minati selalunya terpaksa diketepikan.

Oleh kerana itu, kami bersama beberapa orang teman penggiat dalam industri kreatif iaitu Aqila Masti, Kelly Telly, Shah dan Tasya telah mengikat diri dengan nama Bookoo People agar komited untuk menyatukan sedikit masa yang ada.

Di antara perkara yang dibincang dalam pertemuan itu ialah mengenai buku dan e-buku. Kita maklum, buku fizikal masih mempunyai kelebihan meskipun dengan kehadiran e-buku sebagai platform membaca yang terkini. Pelbagai survei yang ditemui memperlihatkan buku fizikal lebih disukai kerana ia memberi lebih kepuasan membaca berbanding dengan e-buku.

Agak pelik tetapi kenyataan, ramai responden di mana-mana survei memberi maklumbalas iaitu bau kertas dan dakwat adalah satu nikmat dan memberi pengalaman membaca yang unik buat penggemar buku. Membaca buku fizikal kurang memenatkan kerana cahaya datang dari luar, berbanding telefon atau komputer di mana cahayanya datang dari alat itu.

Bagaimana pun, yang paling mengganggu buat peminat e-buku ialah iklan. Banyak aplikasi memaparkan iklan-iklan ‘pop-up’ yang biasanya mengalih perhatian pembaca e-buku. Meskipun seseorang boleh melanggan aplikasi e-buku tanpa iklan, tidak ramai yang serius untuk melanggannya.

Dek biasa diganggu iklan, pembaca e-buku boleh menerima kemunculannya berbanding pembaca buku fizikal yang memperuntukan masa membaca sebagai ‘me time’ yang begitu peribadi tanpa gangguan.

Betapa pun, apabila golongan pembaca mempunyai pilihan untuk menatap buku secara fizikal mahu pun dari komputer atau telefon, timbul pula persoalan apakah perlunya terdapat perbezaan pendekatan gaya penulisan yang sesuai bagi kedua-dua medium itu?

Ramai penulis yang mula memaparkan karya mereka dalam format e-buku biasanya menggunakan bahasa yang ringkas dan langsung. Perenggan-perenggan yang digunakan juga mengandungi kurang dari 50 perkataan. Buku-buku mereka juga kebanyakannya kurang dari 150 halaman.

Berbeza dengan penulis-penulis buku fizikal, sesebuah perenggan boleh menjangkau 100 perkataan dan halaman bukunya melebihi 250 halaman, malah hingga melebihi 1,000 halaman. Sebab itulah, mereka yang tidak biasa dengan e-buku akan berasa pelik bila mendapati e-buku yang diubah ke format buku fizikal kelihatan begitu nipis.

Dalam pada itu, mereka yang menggemari e-buku akan mudah mengenepikan buku-buku fizikal yang sudah diubah ke format e-buku kerana didapati begitu tebal dan memenatkan pembacaan. Nampaknya, terdapat perbezaan minat yang ketara di antara pembaca e-buku dan buku fizikal. Pembaca e-buku sukakan bahasa yang ringkas, langsung dan pendek. Pembaca buku fizikal pula sukakan buku yang menggunakan bahasa yang santai dan berlenggok serta panjang.

Barangkali penulis yang menghasilkan novel fizikal setebal 500 halaman, harus memendekkan separuh karyanya jika dia ingin novel dalam bentuk e-buku mendapat sambutan. Dia harus menulis menggunakan pendekatan minimalis. Pembaca e-buku adalah spesis manusia yang ingin tahu jalan dan kesudahan cerita. Mereka insan left-brain yang analitikal dan mempunyai pemikiran yang logik. Sambil membaca, mereka rajin mencari fakta-fakta tambahan yang dibaca di internet.

Golongan pembaca buku fizikal pula adalah dari kategori yang mempunyai imaginasi, intuisi dan mampu menjiwai apa yang ditulis pengarang ke dalam fikirannya. Membuat rujukan sambil membaca itu tidak penting kerana ia mengganggu kenikmatan membaca.

Jadi, penulis e-buku pula harus memperincikan tulisannya agar ia lebih panjang dan lebih santai, sesuai untuk khalayak pembaca buku fizikal. E-buku karyanya yang hanya 50 halaman perlu dikembangkan kepada lebih 200 halaman kerana bagi pembaca buku fizikal, buku yang kurang 100 halaman itu ‘bukan sebuah buku!’

Justeru, golongan penulis pada hari ini yang ingin mempersembahkan karya mereka dalam bentuk buku fizikal dan e-buku seharusnya menghasilkan dua versi juga jika mahu ia mendapat sambutan bagi kedua-dua khalayak ini. Maknanya, menulis satu buku, dua  versi? Ya!

Andai Segala-galanya ada Hakcipta

Andai Segala-galanya ada Hakcipta

MAAFCAKAP 14.2,2024

Minggu lalu, tular polemik di laman-laman sosial Cyberjaya. Ia bermula apabila seorang netizen memuat hantaran mempersoalkan promosi Car Boot Sale (Jualan Bonet Kereta) pasaraya Malakat Mall yang  menggunakan frasa ‘Lorong Hadapan’ di dalam poster promosinya. Beliau mempersoalkan mengapa Malakat Mall menggunakan frasa ‘Lorong Hadapan’ kerana ia seolah-olah meniru gelaran ‘Lorong Belakang’ sebuah pasar malam yang kini paling popular di Cyberjaya.

Malakat Mall mempunyai alasan yang sah kerana pasar jualannya memang bertempat di lorong hadapan pasaraya itu. Dengan maksud suka-suka meningkah nuansa, ‘Lorong Belakang’ dan ‘Lorong Hadapan’ dimainkan kerana projek pasar itu juga seharusnya menimbulkan mood gembira dan suka ria.  Frasa ‘Lorong Hadapan’ pada poster Malakat Mall itu pun hanya bertulisan kecil.

Tetapi bila orang kata, ‘hendak dijadikan cerita’ maka tercetuslah polemik para netizen yang lebih ramai menyokong bisnes ‘Lorong Hadapan’ kerana ia sudah terkenal. Para netizen yang menyokong projek Malakat Mall pula melihat tidak ada salahnya menggunakan nama ‘Lorong Hadapan’ oleh kerana ia bukannya jenama yang telah didaftarkan.

Untuk tidak memanjangkan polemik, pihak Malakat Mall telah mengambil sikap beralah kerana tidak mahu memanjangkan isu. Lagi pun, projek Car Boot Sale anjuran Malakat Mall baharu sahaja bermula. Netizen asal yang mula-mula membuat hantarannya di Facebook turut menurunkan catatannya kerana tidak mahu perbalahan itu melarat.

Dalam lanskap bisnes, jenama seringkali menimbulkan perbalahan kerana ia adalah  identiti yang melibatkan harta intelelek dan juga bahagian pasaran.  Jenama yang seakan-akan sama  yang diperkenalkan oleh pemain baharu itu bertujuan untuk menumpang kepopularan jenama yang terkenal sebagai jalan mudah melariskan jualan. Pengguna pula yang menjadi mangsa kerana terbeli barangan yang mempunyai jenama yang seakan-akan sama kerana keliru.

Perkembangan e-niaga menimbulkan lebih banyak komplikasi. Dengan adanya ratusan ribu jenama yang muncul di laman-laman e-niaga, seseorang netizen yang tentunya mahu cepat dalam segala urusan akan mudah ‘tersilap jari’ hingga terbeli barangan dari jenama yang bukan pilihannya. Ini yang menjadi kebimbangan tuanpunya jenama asal.

Dalam sebuah kes jenama yang seakan-akan serupa, baru-baru ini di Malaysia, usahawan Khairul Aming telah mengambil tindakan terhadap pengeluar Sambal Nyet Khairi kerana menggunakan nama dan pakej yang hampir serupa dengan jenama ciptaannya Sambal Nyet Berapi. Beliau mendakwa syarikat itu telah melanggar hakcipta intelek.

Sebelum itu, di negara kita terdapat dua kes besar yang melibatkan identiti jenama. Pada 2001, syarikat makanan segera McDonald’s telah menyaman restoran McCurry kerana mendakwa restoran McCurry menggunakan nama yang seakan-akan serupa hingga mengelirukan pengguna. Dalam kes ini, syarikat McCurry berjaya menafkan segala dakwaan.

Empat tahun berikutnya iaitu pada tahun 2005, syarkat Starbucks telah menyaman restoran Starbung Coffee yang didakwa melanggar hakcipta jenama. Nama dan logo Starbung didakwa menyamai syarikat antarabangsa itu. Kedua-dua pihak menyelesaikan kes di luar mahkamah.

Dalam banyak kes jenama-jenama yang seakan sama dibawa ke mahkamah, banyak juga kes yang tidak dibawa ke muka pengadilan. Syarikat gergasi Coca Cola tidak menyaman syarikat Pepsi Cola  meskipun Pepsi menggunakan nama ‘Cola’ yang sama. Coca Cola muncul di pasaran pada tahun 1886 sementara Pepsi Cola pula dipasarkan 12 tahun kemudian iaitu pada 1898.

Pada waktu dahulu, soal hakcipta yang melibatkan harta intelek tidak menjadi soal sehinggalah pada kurun ke-19. Kini ia menjadi sesuatu yang penting dalam sistem perundangan. Kita beruntung sangat kerana soal hakcipta tidak menjadi kerenah generasi terdahulu. Apa jua idea dan ciptaan dikongsi dan digunakan sesama manusia. Jika ada idea yang lebih kurang sama, ia dirai, malah dihormati.

Bagaimana jika Karl Benz yang mencipta kereta menyaman penciptakereta yang lain kerana membuat model kenderaan yang hampir serupa?  Gottlieb Daimler, Karl Benz, Nicolaus Otto dan Emile Levassor turut mencipta kereta yang mempunyai empat tayar dan sebuah stereng!

Betapa pula jika Archytas dari Tarentum menyaman setiap mereka yang meniru semua bentuk skru yang diciptanya? Jika dia berbuat demikian, tentu satu dunia pada hari ini tidak akan mempunyai bentuk dan saiz skru yang sama hingga menyukarkan dunia arkitektur.

Kerana itu, berterima kasihlah kita pada seorang makcik yang mencipta masakan asam pedas yang enak hingga kita dapat membuat resepinya tanpa membayar apa-apa royalti mahupun disaman oleh beliau mahupun generasi beliau! 

Terpengaruh dengan Pempengaruh

Terpengaruh dengan Pempengaruh

MAAFCAKAP 7.2,2024

Saya teringat sewaktu di zaman remaja, ketika kawan-kawan meminati para penyanyi pop yeh-yeh seperti Jeffrydin, A Halim, A. Rahman Hassan dan Broery Marantika, saya meminati para pemain bolasepak Inggeris seperti Alan Ball, George Best, Peter Shilton dan Gordon Banks. Minat generasi saya dan teman sebaya ketika itu hanyalah sekadar mengumpul keratan akhbar foto mereka yang diselit pada fail sekolah.

Tetapi generasi abang-abang saya pula lebih hebat kerana mereka mengikuti stail berpakaian mereka yang diminati. Mereka mengikuti gaya peragaan penyanyi Elvis Presley, pelakon Dean Martin dan berambut ala-The Beatles. Ada juga yang meminati pelakon Bollywood Shammi Kapoor. Namun, stail P. Ramlee memang paling banyak menjadi ikutan.

Orang tua-tua pada generasi selepas merdeka pula lebih serius dalam meminati mereka yang berpengaruh. Mereka meminati para pemimpin seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Dr. Ismail dan Presiden Sukarno. Gambar-gambar mereka terlekat di ruang-ruang tamu.

Menyanjung dan meniru tingkah laku seseorang yang berpengaruh merupakan salah satu cara seseorang membina identiti dan agar berasa hebat dan penting. Imej yang dibawa pempengaruh itu dijadikan rujukan dan ikutan.

Jika dahulu, minat seseorang terhadap pempengaruh itu hanya sekadar meniru cara berpakaian dan gaya nyanyian, pada hari ini, minat seseorang terhadap pempengaruh yang diminati itu mencakup seluruh kehidupan idola itu.

Media sosial menjadi medan yang amat berkesan dalam mempengaruhi seseorang. Ini adalah kerana, seseorang pempengaruh itu biasanya mempunyai pasukan media sosial yang bertugas siang dan malam menyampaikan perkembangan seseorang idola itu.

Justeru itu, tidak mustahil bila seseorang peminat itu bukan sahaja tahu drama atau filem baharu lakonannya, malah kehidupan peribadinya. Apa makanan kegemaran idolanya, ke mana dia bercuti, majlis apa yang dihadiri, dengan siapa dia bertemu, akan dapat diikuti dengan rapi oleh seseorang peminat, dari celik mata hingga masuk tidur.

Minat yang begitu mendalam terhadap seseorang pempengaruh itu tentu akan meresapi jiwa seseorang hingga terbawa-bawa ke dalam dunia nyata dan fantasi termasuk mimpi. Justeru itu, minat sebegini boleh mencetus gangguan emosi bila ia sudah tidak dapat dikawal. Kita lihat betapa tindakan seseorang pempengaruh itu boleh menimbulkan polemik malah membentuk kabilah pro dan kontra seseorang pempengaruh itu. Di luar negara, sudah terjadi kes mencabut nyawa kerana mengikuti tindakan pempengaruh yang membunuh dirinya. Nauzubillah.

Ini tentunya tidak baik, malah tindakan bodoh. Jika tujuan awal seseorang mencari pempengaruh untuk dijadikan rujukan bagi membina identiti diri, kini si peminat seseorang pempengaruh itu sudah merosakkan identiti yang hendak dibina hingga menjadi hamba perasaan dirinya sendiri. Maaf cakap… apakah yang dimaksudkan sebagai idol worship atau idola sembahan? Apakah kita meminati eseorang pempengaruh itu hingga ke tahap ‘sembahan?’

Betapa pun, terkini, sudah ada pempengaruh yang mempamerkan tindak-tanduk yang baik. Penyanyi Alif Satar dengan program Geng Subuh Macam Jumaat telah mencetus fenomena yang amat positif. Begitu juga dengan Khairul Aming yang telah mempamerkan sikap keusahawanannya. Inilah golongan pempengaruh yang harus dicontohi, malah dijejaki.

Kita seharusnya faham apa yang kita mahu. Jika meminati seseorang pempengaruh sekadar suka-suka, kita hanya berkongsi gembira apabila sesuatu yang baik terjadi pada dia yang diminati itu. Jika tidak setuju pada apa yang dilakukan oleh idola itu, cukuplah sekadar menyuarakan rasa terkilan dan kesal. Jika idola yang diminati itu tidak berubah, eloklah kita tinggalkannya. Cari sahaja yang lain yang boleh dicontohi. Selama ini pun, setiap klik kepada hantaran seseorang pempengaruh itu mendatangkan sumber kewangan baginya!

Dia menjual ceritanya dan kita yang membeli! Bila kita lihat perhubungan itu adalah di antara pelanggan dan pembeli, agak mudah kita membuang emosi separuh mati bila menoleh dan pergi dari pempengaruh yang sudah tidak disukai lagi.

Kita Hakim yang Menghukum

Kita Hakim yang Menghukum

MAAFCAKAP 31.1.2024

Dua isu yang kemudiannya tular, berlaku pada minggu lalu. Yang pertama ialah permohonan maaf Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor. Ketika media bertanya beliau mengenai penganjuran konsert Sebuah Epitome yang mengemukakan penyanyi Siti Nurhaliza, beliau memberi pandangan bahawa  mengadakan konsert pada hari menghampiri bulan Ramadan itu melalaikan umat Islam. Konsert itu akan berlangsung pada 9 Mac iaitu tiga hari sebelum Ramadan.

Biasalah, para netizen segera memberi pandangan yang pro dan kontra. Ada yang menyokong kenyataan mufti tersebut. Ada juga yang mempersoalkan mengapa Datuk Seri Mufti memberi pandangan secara terbuka, langsung mengaitkan tentang konsert-konsert dari luar negara yang dianggap bebas mengadakan persembahan tetapi tidak mendapat teguran mufti.

Namun, apa yang kurang kena ialah betapa sesetengah media menyatakan bahawa Siti Nurhaliza, ‘nekad’ untuk meneruskan konsert itu. Menurut Kamus Dewan, ‘nekad’  membawa maksud keras atau kuat kemahuan, terlalu berani, tidak mempedulikan apa-apa lagi atau tidak mahu me­ngalah. Pendek kata, Siti Nurhaliza, seolah-olah tidak peduli dengan pandangan Mufti Pulau Pinang.

Mengenali personaliti Siti Nurhaliza, saya percaya beliau tidak pun ‘nekad’ meneruskan konsert itu walaupun setelah diberi pandangan dari seorang mufti. Sebaliknya beliau hanya ‘bertekad’ iaitu berazam untuk meneruskan Konsert Epitome untuk Yayasan Nurjiwa oleh kerana ia adalah konsert kebajikan. Untuk nota, ‘epitome’ bermaksud contoh yang terpuji.

Sebuah lagi isu yang tular ialah mengenai sebuah syarikat perdagangan emas, Quantum Metal. Baru-baru ini, terpapar tajuk akhbar  ‘Bank Negara Malaysia Nafi Terlibat Dengan Quantum Metal’ ‘Aktiviti Quantum Metal Tidak Diluluskan, Dilesenkan BNM’ dan ‘Tidak Benar Aktiviti Quantum Metal Diluluskan Oleh Bank Negara Malaysia.’ Tajuk berita begini menjadi heboh di kalangan para pelabur di syarikat itu, mereka yang menjalankan bisnes urusniaga emas dan para netizen yang terus menuduh mereka di dalam syarikat itu adalah ‘scammer.’

Jika diteliti, kenyataan Bank Negara Malaysia itu hanya menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa Quantum Metal beroperasi dengan kelulusan institusi itu. Walhal, syarikat itu  adalah institusi pelapor yang dikehendaki melaksanakan langkah pencegahan untuk mengelakkan aktivitinya daripada disalahgunakan sebagai saluran bagi aktiviti pengubahan wang haram atau pembiayaan keganasan.

Sampai bila kita hendak menjadi hakim yang terus menghukum tanpa benar-benar meneliti kesahihan sumber sesebuah berita itu, dan mereka yang membawa berita itu? Selama ini, banyak pihak yang berkata, pihak yang menjadi pelapor berita itu memilih tajuk yang sensasi sebagai click bait atau umpan supaya pembaca ‘klik’ untuk menatap berita seterusnya.

Namun kini timbul pula sesebuah berita itu menjadi isu kerana pemilihan perkataan yang tidak sesuai. Samada disengajakan untuk sensasi mahupun kerana kurangnya perbendaharaan kata pelapor dan mereka di jabatan editorial, ia menjadi sesuatu yang buruk bila ia melibatkan pihak-pihak yang mempunyai pengaruh rasmi.

Mufti Pulau Pinang adalah simbol yang mewakili  sudut pandang rasmi agama Islam. Siti Nurhaliza pula adalah ikon yang banyak sumbangannya pada dunia seni negara. Begitu juga Bank Negara Malaysia yang menjadi ‘ikon’ kewangan negara dan Quantum Metal pula syarikat sah yang dianggotai oleh ribuan para pelabur.

Pihak yang menjadi institusi pelapor berita sepatutnya lebih berhati-hati. Pihak media boleh sahaja memilih berita dari segi sensasi dan human interestnya. Bagaimana pun, jika ia melibatkan individu mahupun institusi yang sah dan berpengaruh, pihak media perlu memberi tanggungjawab itu kepada staf di peringkat Editor atau Editor Kanan bagi menanganinya. Ini adalah tanggungjawab pihak media. Maaf cakap… staf baharu apatah lagi pelajar latihan amali seharusnya ditugaskan menangani berita-berita yang lebih umum.

Kealpaan editorial media akan menghuru-harakan emosi para netizen, lalu menghakimi apa yang telah mereka baca dengan menghukum menurut emosi yang dicetuskan oleh pihak media sendiri! 

Iklan

Petikan Terpilih

BELI MAAFCAKAP 4 – KLIK GAMBAR!

LAYAR SOROT

BELI DI BOOKDEPOSITORY

LANGGAN LAYARMINDA

[mc4wp_form id=”572″]