MAAFCAKAP 3,1,2024

Hari ini kita di hari ketiga 2024. Sebelum kita perasan hari-hari yang kita lalui seterusnya, sedar, sedar kita sudah melangkau hari yang ke-10. Begitulah derasnya waktu merangkak. Meskipun jarum saat sentiasa berdetik perlahan, kita pula yang kian huru-hara mengejar masa. Sesungguhnya kita sentiasa mencemburui masa yang sentiasa mendahului meskipun ia konsisten bergerak perlahan.

Kita diibaratkan sebagai arnab, dan jam pula sebagai kura-kura dalam Aesop Fables. Dalam dongeng itu Sang Kura-kura mencabar Sang Arnab untuk satu perlumbaan. Dengan bongkaknya Sang Arnab tertawa kerana dia tahu yang dia pasti menang. Namun, pada perlumbaan itu, Sang Kura-kura berjaya mengalahkan Sang Arnab.

Kisah arnab dan kura-kura itu pun bukannya cerita dongeng. Beberapa tahun lalu, ada eksperimen perlumbaan di antara arnab dan kura-kura dibuat di Thailand serta juga Indonesia. Hasilnya, kura-kura yang menang! Kita boleh buat carian di You Tube untuk menontonnya.

Namun, terdapat dua pengajaran yang kita peroleh dari kisah perlumbaan ini. Pertama, kura-kura berjalan perlahan menuju ke garisan penamat. Kerana ia konsisten, kura-kura sampai dahulu. Kedua, arnab pula yang kalah meskipun ia berkeupayaan untuk berlari laju. Kekalahannya berpunca dari kealpaan. Ia terlupa yang ia sedang berlumba, lalu tidur di pertengahan perlumbaan hingga ditinggalkan oleh kura-kura.

Kura-kura dengan sifat dan kudratnya boleh berpegang pada prinsip ‘biar lambat asal selamat.’ Sebaliknya, keputusan perlumbaan boleh berubah seandainya si arnab mengamalkan prinsip ‘biar cepat asal selamat’ untuk berlari secara konsisten meninggalkan kura-kura hingga ke garisan penamat.

Biar cepat asal selamat. Meskipun ini adalah ubahsuai dari bidalan asal ‘biar lambat asal selamat,’ ramai di kalangan kita yang tidak dapat mempraktikkannya. Peluang untuk berjaya memperoleh apa yang diingini begitu banyak muncul di hadapan kita. Bagaimana pun godaan-godaan untuk mengalih fokus kita pada apa yang dikehendaki juga banyak.

Godaan muncul pada setiap langkah, di segenap persimpangan, menggamit atau menarik perhatian kita dari jalan menuju ke matlamat. Jika direnungi, tiada pun godaan-godaan itu secara fizikal muncul lalu mengheret kita dari jalan yang kita tuju. Kita sendiri yang tanpa disuruh atau dipaksa, meninggalkan perlumbaan menuju ke matlamat untuk melayani godaan yang muncul mengacah perhatian.

Bagaimanakah cara kita untuk mengelak dan lari dari semua godaan-godaan ini? Kelajuan atau speed adalah jawapannya. Kelajuan adalah kuantiti skala kecepatan sesebuah pergerakan yang bersandarkan masa dan jarak.

Apabila kita laju dalam berbuat sesuatu, kita akan tingkatkan tumpuan sepertimana kita akan beri lebih tumpuan jika kita memandu laju. Yang kita nampak ialah jalan di hadapan. Pokok, manusia, kenderaan lain tidak akan dipedulikan melainkan jika ada yang melintas di hadapan. Dengan kelajuan, kita akan memberi respon yang cepat samada untuk berhenti membiarkan halangan untuk melintas. Tetapi dalam banyak keadaan, kita akan mengelak sahaja dan terus memecut laju.

Maknanya, kelajuan membolehkan kita segera meresap apa jua perubahan untuk terus bergerak tanpa berfikir panjang-panjang atau over-thinking. Apabila kita melangut memikirkan masalah, ia mengambil masa apabila kita berdiam. Yang penting, halangan yang sampai itu ditangani dengan inovasi mahupun ‘tiruvasi,’ untuk segera belajar memperbaiki kekurangan. Caranya ialah dengan tidak memikirkan godaan. Tetapi seandainya godaan itu datang lagi, ia adalah sebuah masalah yang harus ditangani.

Kita semua mempunyai masalah. Dan kita semua sedang mencari cara menyelesaikan masalah. Namun, ramai yang tidak sedar bahawa penyelesaian kepada masalah kita sebenarnya terdapat begitu hampir di sekeliling kita. Barangkali kita tidak sedar bahawa apa yang kita ada itu sebenarnya penyelesaian satu atau kesemua masalah kita.

Kerana itu, kita perlulah ligatkan fikiran serta lajukan tindakan. Kelajuan kita dalam bertindak membolehkan kita mengenali samada apa yang tampil dalam perjalanan kita itu penghalang yang perlu ditangani atau sekadar berlalu melewati kita.

Apabila kita tidak ambil peduli pada apa yang tidak akan menjejaskan matlamat, baharulah kita boleh bergerak cepat tetapi dengan selamat.