MAAFCAKAP 18.1.2023

Dua minggu lalu, ada kawan-kawan yang kurang setuju apabila saya menulis mengenai keburukan multi-tasking. Menurut mereka, kebolehan multi-tasking kini dicari oleh para majikan. Ramai yang silap faham bahawa ia berbeza daripada multi-skill. Multi-skill atau pelbagai kemahiran inilah ciri-ciri pekerja yang kian diperlukan.

Bagaimana pun, seseorang yang mempunyai kepelbagai kemahiran atau multi-skill juga tidak akan menjadi pekerja yang berkesan seandainya dia mengamalkan multi-tasking dalam setiap tugasannya. Meskipun begitu, multi-tasking boleh dilakukan sekiranya terpaksa, seperti seorang petugas pendaftaran di sesebuah seminar.

Dia perlu mengalu-alukan peserta, mendaftar nama mereka, memberi mereka tag dan pada waktu yang sama, menjawab telefon dan mesej. Apabila terdapat 10 peserta sedang beratur, multi-tasking. wajib menjadi pendekatan dalam kerjanya. Begitu juga bila seseorang ibu mahu bersiap-siap pergi bekerja. Dia perlu menyuap anak kecilnya makan, mengemas buku tadika anak sulungnya sambil menyarung tudung di kepalanya. Tiga kerja dalam satu masa.

Maknanya, kerja-kerja multi-tasking hanya sesuai untuk kerja-kerja yang memerlukan pergerakan fizikal. Ia tidak sesuai untuk kerja-kerja berfikir. Justeru itu, apabila Profesor Cal Newport, seorang penulis dan pakar sains komputer dari Universiti Georgetown, New York memberi pandangan bahawa multi-tasking itu tidak seharusnya menjadi budaya kerja utama, ia disarankan setelah beliau membuat kajian mengenainya.

Hasilnya, Cal Newport memperkenalkan pendekatan bekerja yang diistilahkan sebagai ‘deep work’ sebagai pendekatan bekerja yang lebih berkesan. Secara ringkasnya, deep work adalah tumpuan untuk satu-satu tugas dalam waktu yang lama. Untuk lebih berkesan, seseorang tu perlu mengenepikan segala gangguan yang mengalih perhatian. Apabila seseuatu kerja itu diberi tumpuan pada waktu yang lama, maka kreativiti dan produktiviti akan meningkat.

Kerja-kerja seperti membuat kertas kerja, tesis, merekabentuk, mengarang artikel mahupun novel atau membuat laporan adalah di antara kerja yang memerlukan deep work. Ia tidak praktikal dilakukan secara fragmen, malah hingga memakan hingga berminggu-minggu untuk menyudahkannya. Jika ia ditangani secara berdikit-dikit, masa keseluruhan yang diambil sebenarnya akan lebih panjang. Malah, menjadi parah apabila ia adalah satu bentuk procrastination atau bertangguh.

Inilah masalah sebilangan besar kita pada hari ini. Ramai yang tahu membuat kerja-kerja yang memerah fikiran, tetapi mengambil masa yang terlalu lama untuk menyudahkannya kerana menggunakan pendekatan multi-tasking dan bukannya deep work.

Cabaran kita yang melakukan deep work pada hari ini juga kerap terperangkap dengan distraction economy. Ini adalah istilah untuk aktiviti meningkatkan jualan dengan cara mengalih perhatian para pelanggan. Pendekatan pemasaran melalui media sosial pada hari ini amat berjaya.

Apabila kita melayari internet untuk mendapat maklumat, kita seringkali akan diterjah dengan pelbagai iklan pop-up mahupun pautan yang mengalih perhatian hingga kita tenggelam dibawa arus siber hingga payah untuk kembali. Malangnya, distraction economy ini sudah diterima sebagai salah satu pendekatan dalam industri pemasaran.

Justeru, mengurangkan gangguan menjadi isu utama kita pada hari ini. Untuk memberi tumpuan dan menghasilkan kerja yang berkualiti, kita perlu tumpukan perhatian dengan cara menghentikan gangguan. Ia adalah sukar seandainya kita terpaksa menggunakan internet bagi mendapatkan bahan rujukan.

Yang boleh kita lakukan ialah melatih diri untuk fokus kepada apa yang ingin dilakukan. Waktu khusus untuk melakukan kerja, merancang tempoh masa yang diperlukan dan dibantu dengan ruang kerja yang kondusif akan mendorong seseorang menyudahkan tugasannya.

Ramai di kalangan mereka yang berjaya seperti Carl Jung, seorang ahli psikologi tersohor; Bill Gates, pengasas Microsoft dan Malcom Gladwell penulis terkenal dengan bukunya Blink! menggunakan pendekatan deep work dalam kerjaya mereka.

Cabaran kita pada hari ini ialah fokus. Seandainya kita jarang mengamalkan bentuk kerja yang memerlukan deep work ia akhirnya akan menurunkan produktiviti kita sendiri. Minda kita akan lemah dan mencari jalan mudah dan cetek untuk menyudahkan kerja. Maknanya, kita cepat letih bila menangani kerja-kerja yang memerlukan kita memerah otak.

Ini akhirnya akan menyukarkan kita mempelajari kemahiran, pendekatan dan juga aplikasi baharu yang sentiasa menghujani silih berganti. Kita akhirnya tidak boleh berpandangan jauh tetapi memadai sekadar berfikiran singkat, asal apa yang ada. Fikiran begini akan meletakkan kita ke situasi kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ia menjadikan kita stres hingga melemahkan mental dan fizikal kita.

Ayuh kita jauhkan dari pelbagai hal-hal sampingan yang sentiasa mengalih perhatian dari memikir dan bertindak seperti yang sepatutnya. Perbanyakkan masa untuk melakukan kerja-kerja deep work seandainya kita mahu berfikiran dan melangkah jauh. Mulalah berlatih untuk menumpukan perhatian; barangkali dengan lebih khusyuk di dalam solat kita!