FILEM MAT KILAU telah mencatat sejarah perfileman Malaysia. Sehingga artikel ini ditulis, kutipannya telah mencecah RM80 juta walaupun baru ditayang tidak sampai sebulan. Di sebalik kehebatan filem itu, kelihatan kelibat novel Mat Kilau diedar di kalangan kenamaan pada malam Tayangan Perdana pada 23 Jun lalu. 

Para peminat novel tertanya-tanya siapakah yang menulis novel Mat Kilau? Layar Minda menyelusuri dan dapat menghubungi penulisnya, RAMLAH RASHID. Ikuti temubual kami… 

Saya terpandang novel MAT KILAU dalam media sosial dan juga melihat nama Ramlah Rashid di depan buku sebagai penulisnya. Apakah saudari adalah penulisnya secara solo atau sebagai penulis bersama?

Saya penulis bersama. Ia berdasarkan filem dan skrip asal serta sedikit perbincangan dengan penulis asal skrip Tuan Haji Shahruddin Dali.

Ceritakan bagaimana penerbit mendapatkan saudari untuk menulis novel ini…

Penerbitnya Tuan Haji Shahruddin menghubungi penulis Maizura Mohd Ideris menyatakan hasratnya. Maizura pula menghubungi saya menawarkan pada saya menulis novel itu. 

Pada mulanya saya ragu kerana saya adalah penulis novel popular. Namun saya ada juga menulis novel sastera di DBP. Tapi novel itu tidaklah begitu sasteranya. Saya juga ada menulis USANG, sebuah novel bertemakan sejarah, yang menang saguhati dalam Sayembara Sempena 50 Tahun merdeka. Saya kata, saya akan cuba. 

Bila ia bermula?

Saya terima tawaran menulis novel MAT KILAU pada September 2020. Saya diminta Tuan Haji Shahruddin siapkan dalam masa tiga bulan. Saya setuju, tapi saya terlanggar deadline kerana ada bahagian yang saya  tak puas hati dan nak kaji lagi. 

Dia kata okey sebab filemnya pun belum boleh ditayang sebab PKP. Alhamdulilah, saya dapat siapkan novel itu sebelum MAT KILAU mula ditayangkan di pawagam. 

Macam mana Puan menulis dari skrip filem itu?

Saya diberi peluang untuk menonton filem Mat Kilau yang belum ada sound track lagi di waktu itu. Filem itu mengambil waktu dua minggu penentangan Mat Kilau di Tembeling, Pahang. Daripada tontonan selama dua jam itu saya pun menulis. Tapi lepas itu saya masih tidak puas hati dan minta untuk melihat skrip filem itu. Kemudian saya buat lagi perubahan.

Jadi, Puan ambil seluruh skrip itu untuk dipadankan dengan novel yang Puan tulis?

Tidak. Konten dari filem hanya lebih kurang 20 % sahaja iaitu di penghujung novel itu. Ending novel MAT KILAU itu disudahkan seperti di dalam filem. 

Sejarah MAT KILAU yang Puan tulis adalah sejarah sebenar?

Ya. Sejarah sejak dia lahir, sampai dia dipaksa melarikan diri dari Pahang. 

Bagaimana pula dengan watak-watak di dalam novel itu? Apakah puan masukkan watak-watak di dalam filem ke novel?

Watak-watak di dalam filem itu saya masukkan dari awal sebab nama-nama itu memang ada. Ada juga watak fiksyen seperti watak Wahid. Saya tak jumpa namanya dalam buku-buku dan juga di internet yang saya selusuri.

Saya saya dapat tahu PTS pernah menerbitkan novel Mat Kilau dan berusaha mendapatkannya tetapi jawapan yang saya terima – ‘novel Mat Kilau sudah tidak dicetak lagi.’

Saya berbincang dengan Tuan Haji Shahruddin berkenaan watak  Wahid, beliau minta saya  kekalkan di dalam novel kerana filem dan novel ada fiksyen.

Apakah novel ini adaptasi daripada filem atau ia gabungan dua penceritaan iaitu 80 peratus kisah benar dan 20 % fiksyen?

Kita tak pasti apakah sejarah keseluruhan Mat Kilau. Dan saya hanya mampu minta penjelasan beberapa orang guru sejarah, tetapi apa yang diceritakan kepada saya sangat sedikit. Iaitu apa yang tertulis di internet dan di skrip filem.

Kalau ada pun yang mengaku cucu dan cicit, cerita mereka tentang allahyarham Mat Kilau hanya berkisar kisah  di penghujung usianya. Mat Kilau meninggal dunia pada 1970.

Jadi barangkali dalam kenyataan cucunya usianya 6-7 tahun ketika allahyarham meninggal dunia. Maknanya, menurut pengamatan saya, cerita Mat Kilau adalah cerita atas cerita atas cerita.

Jadi, kisah Mat Kilau yang difilemkan  ini adalah kisah allahyarham di usia 20an, baru berkahwin ketika kemasukan British buat kali pertama di Pahang. Endingnya dia keluar dari Pahang.

Apa yang di internet, saya ikuti dan saya sesuaikan melalui imaginasi saya sendiri. Tetapi sebenarnya dalam novel saya ini, bukan semuanya sejarah Mat Kilau tetapi ia adalah budaya Melayu di zaman itu.

Jadi ia bukan sebuah novel sejarah?

Tuan Haji Shaharuddin kata, ini adalah novel fiksyen yang menggunakan karektor sebenar. Saya bertanya di mana saya nak dapatkan sumbernya sebab movie ini terlalu simple. Untuk novel, jika ia sebuah novel sejarah, saya kena kaji sejarahnya. 

Saya minta dari penerbit di mana saya nak dapatkan sejarahnya. Tapi penerbit kata, kita bukan nak kata ini novel sejarah. Ini adalah fiksyen. Kalau ia novel sejarah, ia dah jadi biografi.

Jadi, novel Mat Kilau adalah adaptasi dari filem yang mana juga memasukkan elemen-elemen sebenar. Ia ada real story dan fiksyen di hujung novel? Kalau pengkaji sejarah hendak ambil ia sebagai bahan sejarah, tak bolehlah. 

Mereka kenalah kaji dan perbetulkan apa yang tak tepat di dalam novel itu. Kalau kita lihat pada banyak buku-buku sejarah, ada banyak campurannya. Saya bercakap begini untuk mengalas kata. Manalah tahu, ada yang kata… ‘ini bukan buku sejarah…’

Sekarang ini Puan mengambil masa tiga bulan untuk menyiapkan novel ini…

Iya, tapi kemudian, novel ini dipinda dan setelah berbincang dengan penerbit, ada beberapa perkara yang sensitif yang terpaksa dikeluarkan.

Tapi ada bahagian yang sesuai dari imaginasi penulis sendiri telah dimasukkan. Akhirnya keseluruhan novel itu siap setelah tujuh atau lapan bulan iaitu pada 2021.

Di mana nak dapatkan novel ini?

Alhamdulilah, sesiapa yang berminat boleh membuat pesanan pra-cetak melalui Shopee.  Harganya RM28.90 sahaja.

Sekarang masih menulis?

Kini saya menulis skrip drama radio dan TV. Untuk buku, novel Mat Kilau inilah kerana hendak mencabar diri kerana dah lama tidak menulis novel. Saya pula dah kurang berminat pada novel-novel popular. Sebaliknya saya lebih berminat dengan novel-novel seperti novel Mat Kilau. 

…………………..

RAMLAH RASHID, 57, penulis novel Mat Kilau Ramlah Rashid dilahirkan pada 1 Ogos 1965, di Teluk Sareh Empai, Parit, Perak. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Teluk Sareh, SMK Sultan Muzaffar Shah 1 dan Kolej Yayasan Anda.

Beliau yang kini merupakan penjawat awam di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) telah  menghasilkan pelbagai genre penulisan kreatif seperti puisi, cerpen dan novel.