Seorang novelis telah dijatuhi hukuman mati kerana membunuh suaminya. Yang menariknya, sedekad sebelum itu, novelis tersebut pernah mengadakan satu sesi sumbang saran (brainstorming) dengan beberapa orang penulis lain mengenai ‘bagaimana seseorang itu boleh  membunuh tanpa boleh meninggalkan kesan.’

Pihak juri di Portland, Oregon, AS menjatuhkan hukuman kepada novelis swaterbit Nancy Crampton-Brophy, 71. Dua belas  ahli juri mendapati novelis itu bersalah kerana menembak dan membunuh suaminya Daniel Brophy.

Daniel Brophy,  63, adalah seorang Chef sedang bersiap-siap untuk ke tempat kerja apabila kejadian berlaku. Nancy tidak menunjukkan sebarang reaksi ketika hukuman dijatuhkan. Bagaimana pun, peguam pembelanya akan membuat  rayuan.

Di antara pembuka konten kertas sesi sumbang saran di dalam blog Nancy berbunyi, ‘Sebagai seorang novelis thriller, saya kerapkali memikirkan tentang pembunuhan dan prosedur penyiasatan polis. Saya tidak mahu masuk penjara kerana warna oren (pakaian banduan) bukan warna kegemaran saya.’

Catatan Nancy menggariskan motif pembunuhan yang di antaranya ialah ‘kewangan, pembohongan dan khianat. Kaedahnya ada pelbagai seperti menggunakan pisau ‘yang perlukan si pembunuh mendekati mangsa dan darah juga akan terpercik ke merata tempat.’ Racun, ‘walaupun senjata bagi kaum wanita, tetapi ia mudah dikesan.’ Senjata api pula ‘bising dan perlukan sedikit kemahiran.’

Betapa pun, hakim mahkamah Christopher Ramras tidak menggunakan catatan itu kerana ia telah ditulis berbelas tahun yang lalu. Bagaimana pun, Nancy mempunyai model pistol yang sama dengan model pistol yang digunakan untuk membunuh suaminya.

Memang pelik, pihak polis tidak menemui pistol yang digunakan untuk membunuh Brophy.

Kes Nancy Crampton-Brophy ini begitu menarik sebagai sebuah berita dan cerita. Namun ia menakutkan dari segi realitinya. Apakah beliau terpengaruh dengan tulisannya sendiri? Novelis thriller ini menulis kisah jenayah seperti Hell on the Heart, The Wrong Husband dan juga The Wrong Cop.

Apakah novel-novel berani ini mempengaruhinya untuk merangka perbuatan jenayahnya? Barangkali golongan novelis sendiri boleh memberikan jawapan apakah tulisan mereka mampu mempengaruhi pemikiran dan emosi mereka sendiri.