Suasana di Pestabuku Antarabangsa Kuala Lumpur nampaknya sesak dengan para pengunjung. Suasana dah jadi seperti pra-PKP. Semakin ramai pemain-pemain baharu yang turut menyertai pestabuku kali ini.

Kumpulan Karangkraf, perintis kepada industri penerbitan di Malaysia tidak ketinggalan menyertai pestabuku. Apa pandangan mereka mengenai pestabuku kali ini? Ikuti temubual ringkas LM dengan CEO Grup Buku Karangkraf, Puan Firdaus Hussamuddin.

Soalan ini klise, tapi nak tahu juga. Kenapa pada PBAKL kali ini, Grup Buku Karangkraf ambil 15 reruai dan bukan sewa seluruh Dewan Tun Ismail seperti dulu?

Kami pragmatik. Keadaan belum mengizinkan untuk kami ambil satu dewan seperti dulu. Saya yang hendak 15 reruai, walaupun pihak pengurusan hanya mahukan 10 reruai sahaja pada kali ini.

Norden dari LayarMinda bersama Firdaus Hussamuddin

Bagaimana sambutan pengunjung di pesta kali ini?

Para pengunjung tu nampaknya ada. Ramai yang tak berpeluang ke pestabuku kerana PKP sejak dua tahun, datang balik.

Sewaktu PKP dulu, ramai pembaca dikatakan menyukai e-buku. Apakah ini memberi kesan kepada buku-buku fizikal?

Tidak. Sebenarnya pembeli e-buku tak sampai 10 % daripada pasaran buku secara keseluruhan. Pembaca masih sukakan buku fizikal berbanding e-buku.

Apa buku yang mereka cari?

Saya tak sangka ramai yang menuju ke bahagian novel. Ramai yang tak dapat beli novel sebab PKP. Kini mereka hendak dapatkan novel-novel yang mereka tak sempat baca sebelum ini.

Buku-buku jenis apa yang menjadi pilihan para pengunjung ke reruai Karangkraf ni?
Al-Quran. Pasarannya sentiasa ada samada seperti pada masa PKP dulu. Selepas PKP pun, mereka cari al-Quran.

Pestabuku merupakan barometer kepada pelan penerbitan bagi banyak syarikat. Apa pandangan Puan?

Betul. Jumlah pengunjung, profil mereka dan buku apa yang menjadi pilihan akan membantu kami membuat perancangan genre penerbitan yang akan menjadi fokus kami pada tahun depan.