Saya pernah terbaca, sasterawan di zaman penjajah dahulu menggunakan nama pena kerana hendak merahsiakan aktiviti mereka sebagai peniup semangat kemerdekaan dan anti-British. Jika menggunakan nama benar, pihak British akan tahu identiti mereka. Ada juga di antara penulis di waktu dahulu menggunakan nama pena atau nama samaran untuk mengelak hidup peribadi mereka tidak terganggu.

Penulis pada hari ini berbeza pula. Kebanyakan mereka menggunakan nama pena untuk tujuan komersial kerana menulis pada hari ini boleh dijadikan sebagai kerjaya. Justeru itu, nama pena kini sudah menjadi sebuah jenama. Kita lihat nama-nama komersial yang menarik seperti novelis Michael Crichton. Nama sebenarnya adalah John Lange. Agatha Christie pula adalah Mary Westmacott.

Dalam pada itu, ada di antara penulis-penulis ini yang menggunakan lebih daripada satu nama bila mereka menulis lebih daripada satu genre. Joanne Jo Rowling atau JK Rowling yang terkenal dengan siri Harry Potternya menulis sebagai lelaki iaitu Robert Galbraith untuk novel-novel jenayahnya. Nora Roberts, penulis novel romantik pula  menggunakan nama JD Robb untuk novel erotiknya. Stephen King, novelis cerita seram menggunakan nama asal Richard Bachman untuk novel-novelnya yang lain.

Berdasarkan kepada kejayaan novelis-novelis barat yang menjadi, adalah baik jika novelis kita hanya menukar nama pena yang lain jika ingin menukar genre. Misalnya, jika saya Norden Mohamed yang menulis novel aksi hendak menulis novel romantik pula, saya akan pilih nama Nurdina Muha. Auw!

Tapi soalnya, mereka yang di barat itu kesemuanya penulis sepenuh masa. Kita yang menulis sambilan ini sempat ke menulis pelbagai genre? Tepuk dada, tanya diri, ‘novel yang aku sedang tulis sekarang ini dah siap ke belum?’ sebelum berfikir untuk menulis genre lain. 

Jika nak menulis juga, gunalah nama pena yang lain. Sebab, nama pena adalah sebuah jenama.