Tribute Buat Seorang Sahabat

Apa yang membuatkan saya tertarik untuk menerbitkan novel TOMBIRUOnya ialah kerana ‘cinema of the mind’ atau kemahiran Ramlee menjadikan ayat-ayatnya menimbulkan gambar. 


Penceritaannya yang begitu detail seperti menonton wayang itulah yang menyebabkan saya berani untuk menerbitkan novelnya itu. 


Tidak lama mengenalinya, memang saya dapati Ramlee juga seorang yang suka menonton wayang. 


Saya sekepala dengan Ramlee kerana aktiviti menonton bukan sahaja untuk merehatkan minda malah ia adalah katalis untuk berkarya.


Kami suka menonton filem aksi dan thriller. Yang peliknya, walaupun kami suka menonton wayang, kami hanya pernah menonton bersama sekali sahaja iaitu di Kota Kinabalu, Sabah. 


Seingat saya pada tahun 2005, begitu. Ketika itu kami berkolaborasi untuk mempromosi novel-novelnya di Sabah.


Memang masa itu ada tayangan filem aksi, Taken, lakonan Liam Neeson di pawagam GSC di Center Point. Yang bestnya kami menonton satu filem lain sebelum itu. Jadi kami menonton back-to-back. 


Memang kerap kami bertukar-tukar cerita mengenai filem. Jika saya sudah menonton sesebuah filem menarik, saya akan rekomen Ramlee untuk menontonnya dan bergitulah sebaliknya.


Kerana persefahaman itu, bila Tombiruo ingin diangkat menjadi filem, Ramlee mempelawa saya menjadi salah seorang team pra-produksinya. 


*Foto lama tatkala saya menghadiri sebuah program sastera di Studio Angkasapuri, RTM di mana Ramlee menjadi pengendali rancangan.