MAAFCAKAP 10.2.2021

Hampir setahun kita mengharungi kehidupan dalam PKP. PKP 1.0 dikatakan PKP yang berjaya. Pematuhan rakyat ketika itu amat tinggi. Hasilnya, kita hampir menang menangani pandemik hingga mendapat perhatian dan pengiktirafan WHO. 

Kemudian, datang PRU Sabah pada September 2020, dan angka kes-kes baharu meningkat ke-tiga angka. Kempen dan perhimpunan ramai dikatakan di antara penyumbang kepada peningkatan kes-kes Covid-19. Tidak lama kemudian, merentas negeri dibenarkan sempena Cuti Krismas dan angka kes-kes baharu kian meningkat hingga ke empat angka. 

Ramai yang tidak sedar mereka adalah pembawa virus Covid-19 dan menjadi penyebarnya bila bergerak merentas negeri. Kini kita dalam keadaan malang apabila terpaksa mengharungi PKP 2.0 dan dalam suasana darurat pula. 

Terdapat beberapa golongan yang boleh kita kenalpasti berhubung dengan pendirian mereka terhadap Covid-19. Yang pasti, ada golongan yang menyokong apa yang pihak kerajaan lakukan dan golongan yang kritis.

Kini, kejayaan awal telah pihak kerajaan menangani Covid-19 telah dilupakan. Manifestasi kekecewaan ini telah menyelinap ke laman Facebook Istana Negara dan juga Facebook Presiden Indonesia, Jokowi baru-baru ini apabila sebilangan netizen melepaskan kekecewaaan mereka terhadap Perdana Menteri.

Atas apa pun alasan, jika disusuri, sebilangan daripada netizen yang mengkritik Perdana Menteri di kedua-dua laman itu adalah dari golongan aktivis politik. Tujuan mereka hanya satu ~ Parlimen dibubar dan Pilihanraya Umum diadakan. Itu sahaja. 

Satu lagi golongan adalah terdiri daripada mereka yang tidak mempunyai pengalaman secara langsung dengan pandemik ini. Tiada sesiapa pun di kalangan keluarga, rakan sepejabat, jiran tetangga mahupun mereka yang rapat yang menghidap penyakit ini. Oleh kerana itu mereka tidak nampak apakah bahaya dan kesan penyakit ini. Justeru mereka berpendapat, PKP dan SOP yang dikenakan adalah tindakan yang menghalang aktiviti mereka khususnya aktiviti ekonomi. Mereka mahu PKP segera ditamatkan dan tidak disambung-sambung lagi.

Golongan yang percaya dengan teori konspirasi pula yakin bahawa Covid-19 ini adalah ciptaan manusia yang bertujuan untuk mengurangkan jumlah penduduk dunia. Kononnya, Covid-19 disebarkan dari makmal di Wuhan, China. Kata mereka, mangsa-mangsa Covid-19 pada peringkat awal adalah pelakon-pelakon yang menggelupur di kaki lima untuk menimbulkan ketakutan manusia. Kata mereka, jika benarlah Covid-19 ini bukan ciptaan, mengapa kini tiada lagi ada manusia yang tergeletak di mana-mana?

Terdapat juga golongan agamawan yang mempersoalkan mengenai penjarakkan fizikal di masjid dan surau. Ia dikatakan sebagai menghalang umat Islam beribadah dan berdoa kepada ALLAH swt agar menolak Covid-19. Jika umat Islam tidak diberi peluang untuk kembali kepada ALLAH bagaimana Covid-19 dapat dihapuskan?

Golongan yang pernah berdepan dengan Covid-19 iaitu pesakit, kontak rapat seperti keluarga, serta rakan sepejabat adalah golongan yang sudah merasa jerihnya berdepan dengan penyakit ini. Mereka perlu melakukan penjarakkan fizikal di rumah dan hidup penuh kebimbangan. Inilah golongan yang akan akur dengan apa jua langkah pencegahan pihak bewajib.

Dan akhir sekali, ialah golongan hero-hero yang tak didendang. Barisan hadapan warga dari KKM, PDRM, ATM, Rela dan pelbagai NGO masih berperang tanpa sempat menoleh dan mendengar apa komplen golongan-golongan lain. 

Covid-19 ini adalah pandemik dunia. Kalau benarlah ia konspirasi, ia belum dibuktikan lagi. Kalaupun ia dikatakan sebagai peluang syarikat-syarikat farmaseutikal berbuat untung, dalam dunia kapitalis, apa sahaja yang boleh menjadikan duit akan dikejar oleh sesiapa sahaja para pemainnya.

Covid-19 adalah penyakit seperti selsema yang boleh membawa maut bagi sesetengah yang lain. Cuma kita tidak boleh memilih untuk membuang hingus ataupun berdepan dengan ajal!