PADA banyak ketika, apabila penonton bangun dari tempat duduk apabila lampu panggung bernyala, masing-masing akan berkata, “Bukunya lebih baik daripada filem.” Betul ke?

Tapi, memanglah. Bila kita membaca buku lebih dulu dari menonton, kita akan katakan bukunya lebih bagus dari filem. Iyalah, apabila kita membaca, watak-wataknya mula terbentuk di dalam minda. Begitulah telahan Henry Yates dalam tulisannya di portal The Guardian.

Tetapi apabila menonton dan wataknya tidak seperti apa yang dibayangkan oleh fikiran, kita akan menolak kerana berasa janggal. Sebaliknya apabila kita menonton lebih dahulu daripada membaca novelnya, keadaan jadi berbeza pula. Kita akan membaca dengan rasa kurang teruja kerana dah tahu apa yang akan terjadi.

Betapa pun, menurut Henry, apabila kita berkata yang buku lebih baik dari filem, ia hanyalah rasa hebat kerana telah membaca terlebih dahulu daripada menonton. Ia juga adalah kepercayaan bahawa filem itu mempunyai nilai seni yang lebih rendah daripada buku.

Mana lebih menyeronokkan; membaca novel Jaws atau menonton filemnya? Pixcredit: hbomax

Bayangkan, pengarah filem terkenal Martin Scorsese sendiri mengkritik genre filem pada 2017, “Semakin lama, saya kian berasa yang filem itu mempunyai nilai seni yang kian rendah. Filem kian mengambilkira aspek komersial. Terlalu ramai yang terlibat dalam pembikinannya hingga tidak perlu lagi untuk berimaginasi seperti membaca.”

Tetapi hakikatnya, filemlah yang jadi penyebab mengapa buku makin kurang disentuh. Ramai yang dah tak kuasa membelek buku yang sudah difilemkan.

Pautan asal:

https://www.theguardian.com/books/2020/dec/07/a-novel-idea-is-the-book-always-better-than-the-film