MAAFCAKAP: 2.12.2020

Petang Ahad lalu saya ke Aeon Mall, Shah Alam untuk bertemu dengan seorang teman. Masya-ALLAH, setibanya saya ke kawasan mall, saya berdepan dengan kesesakan trafik. Saya mengambil masa 20 minit sebelum mendapat ruang parkir. Ramainya orang pada hari itu. Ada berbelas orang di hadapan saya menanti giliran untuk mendaftar mySejahtera di pintu masuk.

Di ruang legar mall, saya lihat para pengunjung di mana-mana. Namun, masing-masing kelihatan fokus, tidak banyak berbual dengan teman. Begitu juga bila saya memasuki ke gedung pakaian. Masing-masing memilih busana secara sendiri-sendiri dalam satu-satu lorong pakaian. Kalau boleh, mereka tidak mahu bertembung dan berselisih. Bila terserempak, masing-masing akan beredar ke lain arah.

Cuma di restoran dan food court, keadaannya begitu berbeza. Para pengunjungnya kelihatan relaks berbual tanpa menyarung topeng muka. Mereka memesan makanan yang pelbagai. barangkali kerana rindukan suasana santai sambil menjamu selera. Tiba-tiba seorang kanak-kanak menerpa ke kaki saya!

Saya terkejut seketika melihat kanak-kanak comel itu. Si ibu yang muncul lantas memohon maaf kerana anaknya telah merempuh saya. “Tak apalah puan. Cucu saya pun suka main kejar-kejar, kemudian lari dan terpa ke kaki saya,” jawab saya. 

Bila kanak-kanak dan si ibu berlalu, saya perasan ketiadaan kanak-kanak di mall itu. Di mana mereka? Selain dari kanak-kanak tadi, saya nampak seorang dua sahaja kanak-kanak di kawasan sekeliling saya. Kasihannya kanak-kanak. Kerana Covid-19, mereka terpaksa duduk di rumah.

Saya teringat betapa cucu saya menangis bila mendapat tahu PKPB dilanjutkan dan sekolah ditutup. Dia sedih kerana rindukan kawan-kawannya dan rindukan suasana pembelajaran di sekolah. Seorang teman saya mengatakan, anaknya juga begitu sedih kerana tidak dapat ke sekolah. 

Belajar secara online pun dia tidak suka kerana tidak mahu duduk membatu menumpukan perhatian ke skrin komputer. Jika tiada ibunya di sisi, dia tidak akan hadiri kelas. Pendek kata, dia lebih kerap ‘ponteng’ daripada menghadiri kelas.

Pandemik Covid-19 memaksa kita semua mematuhi SOP. Inti utama penjagaan diri dari terkena penyakit ini dan memutuskan rantaian ialah dengan mengurangkan interaksi dengan orang lain khususnya mereka yang bukan serumah. Kesan daripada SOP ini, kita berasa terkurung dan terpisah dari orang lain. 

Tetapi, bagaimana pula dengan kanak-kanak? Kesemua ini baharu buat mereka. Kanak-kanak yang fitrahnya belajar melalui bermain tidak punyai peluang bebas mengekspresi perasaan dengan suasana di sekitar mereka. Bangun pagi, lihat muka ibu dan ayah serta ahli keluarga sahaja. Medium mereka melihat dunia ialah melalui komputer dan televisyen.

Alat-alat ini hanya mengajar ilmu melalui tontonan Pelajaran melalui apa-apa perisian mahupun melalui program sudah tentu tidak mencukupi. Oleh kerana mereka sentiasa ada di rumah, ibubapa perlu mengisi peluang ini dengan mendidik anak mereka dengan soft skills termasuk adat dan adab.

PKP dan lain-lain perintah yang sewaktu dengannya akan memisahkan kanak-kanak dengan dunia yang sepatutnya. Tempoh pandemik Covid-19 akan berpanjangan. Setahun, apatah lagi dua tahun sudah cukup untuk membentuk peribadi anak-anak ini.

Misalnya, anak-anak lelaki yang lama tidak ke masjid dikhuatiri tidak punyai hati untuk ke sana kerana berasakan solat di rumah sudah memadai. Sementara anak-anak perempuan pula, oleh kerana tidak biasa bergaul dengan mereka di luar lingkungan keluarga mungkin akan membesar dengan sikap rendah diri kerana tiada kemahiran berkomunikasi dengan orang lain. Mungkin, mereka akan kembali jadi pemalu bak gadis pingitan seperti moyang mereka!