THESTANDARD.COM.11.7.2020

Hong Kong ~ Majlis Pembangunan Perdagangan Hong Kong telah menangguhkan Pestabuku Antarabangsa Hong Kong. Pengumuman ini dibuat pada saat-saat akhir berlangsung pestabuku itu pada 15 Julai.

Menurut kenyataan majlis itu, situasi pandemik terkini telah memutuskan agar kerajaan menguatkuasakan penjarakkan sosial untuk kepentingan ramai. Meskipun tindakan kawalan telah diatur, keadaan sekarang menyukarkan menularnya penyakit itu. 

Sebelum itu, 200 pempamer telah menggesa pihak penganjur menangguhkan Pesta Buku Antarabangsa Hong Kong 2020 kerana dibimbangi akan melonjakkan kes-kes covid-19 di negara itu.

Setiausaha Kesihatan Sophia Chan siu-chee. Pixcredit: TheStandard.com

38 kes baharu covid-19 telah dikesan kelmarin. Punca jangkitan sembilan daripada mangsa tidak dapat dikenalpasti. Setiausaha Jabatan Kesihatan Hong Kong, Chan Siu-chee berkata, pestabuku itu bakal memberi risiko tinggi.

Menurut Siu-chee lagi, “Peningkatan kes covid-19 dalam waktu yang singkat itu amat membimbangkan. Namun, pihak kerajaan sedang memantau situasi pada setiap masa. 

Menurut seorang pakar mikrobiologi Chinese University, David Hui Shu-cheong, “Perhimpunan ramai seperti pestabuku akan memudahkan jangkitan dan menyukarkan pemantauan terhadap mereka yang terjangkit.

Keadaan di Pestabuku HongKong tahun 2017. Pixcredit: theHoneycombers

Sebelum ini, pihak penganjur berkeras mahu meneruskan pestabuku itu. Malah, mereka mengumumkan pada bulan lalu bahawa mereka akan mengawal keadaan dengan mempastikan para pengunjung membasuh tangan sebelum membelek buku, sentiasa memakai pelitup hidung dan menggalakan para pengunjung datang pada waktu malam di mana keadaannya lebih lengang.

Tindakan Majlis Pembangunan Perdagangan Hong Kong adalah tepat pada masanya. Kita tidak mahu pesta buku menjadi tragedi pula.

*Gambar Utama: Suasana Pestabuku Hong Kong tahun 2019 – (Sumber: tatler hongkong)